18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Vlada Srpske ograničila cijene goriva

Vlada Srpske donijela je Uredbu o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Uredbom se, kako je pojašnjeno u saopštenju, utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na teritoriji Republike Srpske određivanjem maksimalnih iznosa marži koje se primjenjuju prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

“Predmetnom Uredbom trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri derivata, dok se trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litri derivata”, dodaje se u saopštenju.

Inspekcijski nadzor nad primjenom Uredbe, kako se dodaje u saopštenju, vršiće Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave, u skladu sa ovlašćenjima propisanih Zakonom o regulisanju cijena i propisom kojim se uređuje inspekcijski nadzor.

Podsjetimo, utvrdivši da postoje uslovi za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena na području FBiH, Vlada FBiH juče je donijela Odluku kojim je za naftne derivate utvrdila maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene).

“Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, onima koji obavljaju trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata”, pojasnila je juče Vlada FBiH.

Vlada FBiH je saopštila da će, u roku od 15 dana od njihovog stupanja na snagu, o ovim odlukama obavijestiti Parlament FBiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se