5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

U Vlasenici potpisani ugovori o dodjeli plastenika za 20 korisnika

U opštini Vlasenica danas je 20 korisnika potpisalo ugovore u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih kroz proizvodnju povrća u plastenicima“, vrijednog 57.500 KM.

Šef opštinskog Odsjeka za razvoj Željko Damjanović izjavio je novinarima da projekat realizuju opština Vlasenica i humanitarna organizacija „Muslim ejd“ iz Sarajeva.

On je pojasnio da će korisnici, koji su odabrani po javnom pozivu, dobiti plastenike veličine 100 metara kvadratnih sa sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom, te ostalom pratećom opremom, za šta će izdvojiti 20 odsto, a opština i humanitarna organizacija po 40 odsto od vrijednosti plastenika.

Damjanović je dodao da je na području opštine Vlasenica u protekle četiri godine, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, i organizacijom „Muslim ejd“ dodijeljeno oko 150 plastenika.

„To nas posebno raduje jer se pokazalo, naročito u uslovima pandemije virusa korona, da je zdrava hrana jedan od ključnih faktora u borbi sa pandemijom, ali i nastojanjima da se ostvare uštede i dodatni prihodi kroz poljoprivrednu proizvodnju“, naveo je Damjanović.

Načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević izjavio je novinarima da se u ovoj opštini svake godine povećava broj korisnika koji od plastenika izdržavaju svoje domaćinstvo i prave od toga biznis.

„Želimo da ovim i narednim projektima pospješimo razvoj sela i poljoprivrede. To ćemo činiti i dalje kroz razne vrste pomoći poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je Kraljević.

On je apelovao na sve građane da ne zapostavljaju svoja imanja, da žive od svog rada, na svojoj zemlji, a opština će uz pomoć Vladinih institucija ulagati u infrastrukturu, izgradnjom puteva i vodovoda da bi se pomogao ostanak u selima.

U petočlanoj porodici penzionera Petka Sekulića, koji se iz Crne Gore vratio u rodnu Vlasenicu, niko nije zaposlen. On kaže da očekuje dobar prihod od plasteničke proizvodnje i zahvaljuje opštini i svima koji su učestvovali u ovom projektu.

„Penzija je mala, biće ovo dodatni prihod. Prvi je plastenik u našem domaćinstvu, supruga je željela da se posveti toj proizvodnji, pa vidjećemo. Nadamo se da ćemo imati jednu dobru platu od plasteničke proizvodnje“, izjavio je Sekulić.

Četvoročlanu porodicu Svetlane Trišić čine dva nezaposlena lica i dva penzionera. kažu da planiraju da se u budućnosti bave plasteničkom proizvodnjom jagoda.

„Za plastenik smo izdvojili 570 KM, odnosno 20 odsto, ostalo opština i humanitarna organizacija, na čemu im zahvaljujem. Ovo je mojoj porodici prvi plastenik, značiće nam mnogo, planiramo da proširimo proizvodnju jer vidimo perspektivu u plasteničkoj prpoizvodnji. Ovaj kraj je posebno pogodan za poljoprivredu, od toga živimo“, izjavila je Trišićeva

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se