23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Situacija zabrinjavajuća, najviše lica na respiratorima u jednom danu

TREBINjE – Situacija na kovid odjeljenjima Bolnice Trebinje i dalje je zabrinjavajuća i trenutno je hospitalizovano 101 lice, od kojih 73 sa teškom kliničkom slikom, a šest osoba je na respiratorima, što je najviše u jednom danu, rekla je portparol Bolnice Nikolina Mučibabić.

Mučibabićeva je navela da je jedno lice na neinvazivnom respiratoru, dok je jedna osoba iz Trebinja preminula u posljednja 24 časa.

Ona je izjavila novinarima da je sada mnogo veća potrošnja kiseonika u odnosu na novembar, te da on pristiže u trebinjsku bolnicu na sedmičnom nivou, dok je ranije nabavljan mjesečno.

„Danas je 66 pacijenata na kiseoničkoj terapiji, dok je u novembru najviše u jednom danu bilo 116 hospitalizovanih pacijenata, a 25 ih je bilo na kiseoniku“, navela je Mučibabićeva.

Ona je dodala da je Odjeljenje hirurgije spremno za kovid režim, te da će biti otvoreno ako budu popunjeni smještajni kapaciteti postojećih kovid odjeljenja.

Mučibabićeva je naglasila da je prije dva dana počela sa radom dnevna bolnica u Domu učenika u Trebinju, te da se tim principom pokušavaju rasteretiti postojeća kovid odjeljenja.

„Tamo se već javljaju pacijenti kojima je potreban određen vid bolničkog liječenja, odnosno terapijske procedure, riječ je o pacijentima iz Trebinja koji imaju potvrđen kovid 19 i pneumoniju, koji su pokretni. Trenutno se tu liječe pacijenti koji ne zahtijevaju kiseoničku terapiju“, objasnila je Mučibabićeva.

Prema njenim riječima, dnevna bolnica radi u dva intervala, od 8.00 do 12.00, te od 16.00 do 20.00 časova, a pacijentima su na raspolaganju dva ljekara i dvije medicinske sestre za ove dvije smjene.

„U jednom satu može se primiti od dva do tri, eventualno četiri pacijenta, tako da nije to veliki broj pacijenata koji se mogu dnevno javljati, ali je dobra prilika za rasterećenje kovid odjeljenja“, rekla je Mučibabićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se