LIFESTYLEZanimljivosti

Savjeti kako da prebolite gubitak kućnog ljubimca

Ukoliko ste nekada u životu izgubili kućnog ljubimca, onda znate o kakvom bolu i praznini je riječ. Kako biste se izborili sa takvim osjećanjima, postoji nekoliko načina da taj gubitak lakše prebrodite.

U početku je potrebna velika pažnja bližnjih koji zapravo ponekad i ne razumiju kako se zapravo osjećate ili ne mogu shvatiti težinu vašeg gubitka.

Nerijetko možete čuti odveć poznate fraze utjehe poput „nađi neku zanimaciju“, „pronađi neki posao koji će ti okupirati misli“ ili „gledaj naprijed“.

Međutim, emocije zbog gubitka kućnog ljubimca mogu dovesti do povlačenja u sebe i patnje u tišini zbog čega je neophodno naučiti takve situacije izbjeći.

Druga osjećanja

Postoje situacije kada je odlazak ljubimca neizbježan, pa se vlasnik odluči „prekratiti mu muke“. Međutim, iako ispravan, taj postupak može izazvati osjećaj krivice i patnje.

Tada se u glavi počinju javljati pitanja da li je sve moralo biti baš tako, kao i nedoumice kako dalje bez voljenog druga.

Dalje se javljaju zaista teška stanja jer tuga u srcu prouzrokuje umor, neispavanost, manjak apetita, ali i radnog elana.

S druge strane, vodič za tugovanje ne postoji i primjetne su socilacije, a sve zbog toga što ljubimci oblikuju život i navike čovjeka. Dakle, njima se posvećuje pažnja, velikodušnost, odanost, a zauzvrat dobija zabava i puno više od toga. Ukoliko su pas ili mačka obiljeđili neki poseban period života ili promjenu, onda gubitak još teže pada.

Novi ljubimac

Važno je osluškivati svoja osjećanja, sa sviješću o tome da novi ljubimac barem u prvi mah ne može zamijeniti starog. Privikavanje i protok vremena donose nagradu u vidu novih prijatnih trenutaka.

Ukoliko su prošli mjeseci otkad vam je ljubimac uginuo, a i dalje se ne osjećate dobro, popričajte s osobom od povjerenja koja vas neće osuđivati.

Osim toga, bilo bi dobro da se i sami zapitate šta možete učiniti po pitanju organizacije vremena i odnosa sa ljudima u svom životu kako biste odvratili misli i slobodno vrijeme ispunili nekim drugim aktivnostima.

Za kraj, važno je još jednom ponoviti da je riječ o veoma bolnom iskustvu s kojim se svako nosi na svoj način. Stoga dajte sebi vremena da odbolujete gubitak, a vrijeme, strpljenje i suočavanje sa sopstvenim osjećajima su najbolji saveznici na putu prevazilaženja takvog lošeg iskustva, piše Elle Italia, prenosi Klix.ba.

Izvor
atv
Tagovi
Back to top button
Close
Close