12 C
Zvornik
20. април 2024.

Propao treći pokušaj održavanja sjednice SO Bratunac

Treći pokušaj održavanja prve redovne sjednice Skupštine opštine Bratunac danas je propao, jer nije bilo kvoruma.

Sjednici se nije odazvala potrebna većina odbornika za njeno održavanje, a to je 13 od 25 odbornika.

Na konstituvnoj sjednici Skupštine opštine, održanoj 13. januara, skupštinsku većinu činilo je 18 odbornika iz SNSD-a, Ujedinjene Srpske, SDS-a, SPS-a, Pokreta za Bratunac, NDP-a, PDP-a i Saveza za novu politiku.

U opoziciji su bila četiri bošnjačka i tri odbornika DNS-a.

Postizborna kombinatorika u Bratuncu se nastavila i nakon konstitutivne sjednice, pa je došlo do formiranja nove skupštinske većine, koja je tražila zakazivanje sjednice, što joj nije udovoljeno.

Predsjednik Skupštine opštine Radislav Jovanović je zakazao redovnu skupštinsku sjednicu za 12. mart, ali zbog nedostatka kvoruma ona nije održana.

U međuvremenu je pet odbornika SNSD-a i dva iz SPS-a formirali novu skupštinsku većinu sa odbornicima DNS-a i bošnjačkih stranaka, koja je brojala ukupno 14 odbornika.

U nastavku sjednice Skupštine opštine 6. aprila, nova skupštinska većina tražila je da im se omogući dopuna predloženog dnevnog reda, koja je podrazumijevala promjenu skupštinskog rukovodstva, ali je Jovanović prekinuo sjednicu ne dozvolivši da se odbornici izjasne o ovom prijedlogu.

Za danas je bila dogovorena nova skupštinska većina, ali usmeni dogovor nije ispoštovan i nije bilo kvoruma za održavanje sjednice, odnosno bila su prusutna samo dva od šest odbornika SNSD-a.

Novi termin održavanja sjednice biće naknadno utvrđen.

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić rekao je novinarima da se većina odbornika ponaša neodgovorno i time nanosi štetu građanima koji su ih birali i svim budžetskim korisnicima.

On je naveo da je razgovarao sa odbornicima da bi se riješila određena pitanja i odblokirao rad lokalnog parlamenta.

„Nažalost, nisam naišao na razumijevanje. Jedno obećaju, a drugačije rade. Zbog toga nije došlo do usvajanja budžeta i opštini su blokirane novčane transakcije, što je dovelo do obustavljanja isplate socijalnih davanja i plaćanja ostalih obaveza i plata zaposlenima“, rekao je Rankić.

On je istakao da je imao obećanje odbornika SNSD-a da će ostati u prvobitnoj skupštinskoj većini, ali danas se, kako kaže, pokazalo da se njihov klub pocijepao.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se