8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Počasni plotuni povodom smrti princa Filipa

Počasni plotuni biće ispaljeni danas širom Ujedinjenog Kraljevstva povodom smrti princa Filipa, supruga britanske kraljice Elizabete Druge.

Britanski vojnici ispaliće 41 plotun na svaki minut odajući poštu vojvodi od Edinburga u Londonu, Kardifu, Belfastu i Edinburgu, dok su širom zemlje zastave spuštene na pola koplja.

Tradicija ispaljivanja počasnih plotuna širom zemlje povodom nekih značajnih nacionalnih događaja datira iz 18. vijeka, ali postoje zapisi i o paljbama iz 14. vijeka. Slična počasna paljba izvedena je i povodom smrti kraljice Viktorija 1901. godine.

Kraljevska konjična artiljerija koristiće iste topove koji su korišteni za kraljevsko vjenčanje 1947. godine i krunisanje kraljice Elizabete 1953. godine.

Vojvoda od Edinburga umro je juče u 99. godini nakon što je mjesec dana proveo u bolnici i nakon operacije srca.

Princ Filip je u vrijeme Drugog svjetskog rata bio pripadnik britanske kraljevske mornarice i učestvovao je u bici kod Kejp Matapana protiv italijanske flote u martu 1941. godine.

Bakingemska palata apelovala je da se ljudi ne okupljaju zbog potencijalnog širenja korona virusa.

Vojvoda od Edinburga neće imati državnu sahranu, a zbog pandemije virusa korona mnoge procedure će biti izmijenjene. Tijelo vojvode nalaziće se u zamku Vindzor uoči sahrane, koja će biti održana u kapeli Svetog Đorđa.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se