8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Pet osnovnih škola nagrađeno za uspješne projekte, među njima i škola iz Vlasenice

Pet osnovnih škola u Republici Srpskoj dobilo je danas nagrade i zahvalnice za najuspješnije projekte čiji je cilj razvijanje svijesti kod mladih o značaju medija u društvu i njihovog štetnog uticaja.

Na konkursu u okviru kampanje „Jačanje medijske pismenosti djece u Republici Srpskoj“ učestvovalo je 15 osnovnih škola, a nagrađene su škole sa Pala, iz Vlasenice, Jošavke, Banjaluke i Bijeljine.

Nagrade koje se sastoje od tri računara i dva laptopa koje je obezbijedila Kompanija „M:tel“ uručili su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić.

Ćorić je istakao da je jačanje medijske pismenosti kod djece značajno jer sprečava negativan uticaj koji na njih mogu imati informacije iz medija.

On je naveo da je cilj kampanje i da se ojačaju materijalno-tehnički kapaciteti u osnovnim školama, te da se roditeljima i djeci pomogne da na odgovarajući način koriste medije.

„Projekat će biti nastavljen i u narednoj školskoj godini, a cilj nam je da preko stručnih lica edukujemo nastavnike kako bi stekli kompetencije i mogli da ih prenose na učenike, roditelje i širu javnost“, rekao je Ćorić.

Trivićeva je ukazala da je medijska pismenost aktuelno pitanje u vrijeme modernih tehnologija, te da je neophodno djecu usmjeravati na pozitivne strane upotrebe ovih tehnologija.

„Takođe ih moramo upozoriti na opasnosti koje vrebaju na internetu, odnosno koje su dostupne putem društvenih mreža“, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da je podatak da manje od 20 odsto roditelja može da prepozna opasnosti za svoje dijete na internetu dovoljan pokazatelj da je potrebno dugoročno raditi na ovom pitanju.

Generalni direktor kompanije „M:tel“ Marko Lopičić naglasio je da ova kompanija u kontinuitetu ulaže u bezbjednost najmlađih na internetu, ali i generalno u bezbjednost svih informacionih i telekomunikacionih resursa.

„Nadam se da je ovaj projekat postigao ključne ciljeve jer smo svjesni da su mediji značajan dio života naših najmlađih. Cilj nam je bio da im pokažemo kako da na ozbiljan i kritički način prepoznaju poruke koje dolaze sa medija“, rekao je Lopičić.

Član komisije za izbor najboljih projekata Dragana Trninić navela je da se na konkurs prijavilo 15 osnovnih škola, te da su svi projekti bili izuzetno kvalitetni.

Trninićeva, koja je i profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, rekla je da je medijsko obrazovanje na ovaj način ušlo u škole, kao i da se ono širi kod djece koja se svakodnevno susreću sa različitim medijima kako u procesu obrazovanja tako i u slobodno vrijeme.

„Evidentno je da su djeca danas izuzetno digitalno pismena, te je mnogo važna kritička medijska pismenost, odnosno njihova svijest o različitim aspektima medija, da imaju svoje lice i naličje“, napomenula je Trninićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo jer su u kampanji sa svojim projektima učestvovale škole iz manjih sredina, te time pokazale visok nivo svijesti o značaju uključenosti djece u proces medijskog obrazovanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se