naslovnaPolitikaRegija Birač

Novi saziv Skupštine opštine Srebrenica bez opozicije

Novi saziv Skupštine opštine Srebrenica konstituisan je danas, a za predsjednika lokalnog parlamenta izabran je Ćamil Duraković iz bošnjačke koalicije „Moja adresa: Srebrenica“.

Duraković je izabran tajnim glasanjem, sa 12 glasova, a odbornici, njih 21, u skupštinskoj su većini i niko nije ostao u opoziciji.

Nakon jučerašnjeg potpisivanja koalicionog sporazuma između SNSD-a i predstavnika bošnjačkih stranaka SDA, SBiH I DF-a, koje čine koaliciju „Moja adresa: Srebrenica“, danas je i osam odbornika iz srpskih stranaka pristupilo toj koaliciji, koja je okupila sve odbornike.

Nakon podnošenja izvještaja o postizanju koalicionog sporazuma odbornika i izbora skupštinskih radnih tijela i predsjednika Skupštine opštine, bošnjački odbornici su se izjasnili da prihvataju raniju odluku srpskih odbornika koji su za potpredsjednika Skupštine opštine izabrali Radomira Pavlovića iz SNSD-a.

Za zamjenika načelnika ponovo je izabran Hamdija Fejzić, kandidat bošnjačkog bloka u Skupštini opštine.

Skupština je danas razriješila načelnike opštinskih odjeljenja kojima je istekao mandat i izabrala vršioce dužnosti načelnika na ta mjesta.

Nakon polaganja zakletve, Duraković je izjavio da je u ovoj lokalnoj zajednici složena situacija i da nikome neće biti lako nakon iscrpljujuće predizborne, izborne i postizborne kampanje.

„Ni srpskim ni bošnjačkim biračima neće biti lako objasniti kako smo postigli dogovor. Uspjeli smo da se bez uticaja sa strane dogovorimo i da zajedno radimo u interesu ove opštine i budućnosti građana i djece u ovom mjestu“, rekao je Duraković pozivajući odbornike na saradnju i međusobno uvažavanje.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da svaki načelnik želi stabilnu skupštinsku većinu i da konstituisanje Skupštine opštine donosi olakšanje, ali da predstoji intenzivan rad da bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme zbog ponavljanja izbora i nemogućnosti konstituisanja vlasti u ovoj opštini.

„Očekujem da će ova koalicija potrajati, ali u Srebrenici je sve moguće. Nadam se dobroj saradnji i razumijevanju jer su u postizbornim pregovorima zadovoljeni svi odbornici po sistemu jedan odbornik - jedna pozicija na rukovodnim mjestima u Opštinskoj upravi ili ustanovama i firmama“, istakao je Grujičić.

On je potvrdio novinarsku konstataciju da – kada se dobiju pozicije, nema opozicije, te da – postaju važniji paušali nego ideali.

Skupština opštine Srebrenica konstituisana je nakon dva bezuspješna pokušaja.

U sastavu parlamenta je šest bošnjačkih odbornika iz koalicije „Moja adresa: Srebrenica“ i 15 srpskih odbornika, od kojih je sedam iz SNSD-a, tri iz SDS-a, dva iz DNS-a i po jedan iz Demosa, Ujedinjene Srpske i SRS „Dr Vojislav Šešelj“.

Izvor
Srna
Back to top button
Close
Close