5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Ljekari sa biroa pojačavaju prvu liniju odbrane

BANJALUKA – Bolnice i domovi zdravlja u Republici Srpskoj kako bi, između ostalog, ojačali prve redove u borbi sa nevidljivim neprijateljem, tokom pandemije zaposlili su oko 150 ljekara, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije pojedine zdravstvene ustanove razmišljaju o novoj potrazi za kadrom.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, tokom prošle godine posao je dobilo 145 ljekara, a za prva dva mjeseca još deset. U Zavodu ističu da su se zaključno sa 28. februarom ove godine na evidenciji nezaposlenih nalazila 44 doktora medicine.

Zamjenik direktora za medicinska pitanja trebinjske Bolnice Stanko Buha istakao je za “Glas Srpske” da će, ukoliko se nastavi trend proširivanja kapaciteta za kovid pacijente, biti primorani da traže dodatni kadar.

– U našoj ustanovi šest ljekara je dobilo specijalizaciju, a četiri ljekara platu od decembra prošle godine primaju zahvaljujući Kompenzacionom fondu RS. Računajući njih, za sada imamo dovoljno ljekara. Međutim, prilično nam nedostaje medicinskih tehničara, jer kovid odjeljenja zahtijevaju znatno više kadra sa diplomom srednje škole – kazao je Buha.

U trebinjskom Domu zdravlja kažu da zahvaljujući entuzijazmu kolega iz drugih službi i privatnih zdravstvenih ustanova koji im volonterski pomažu, uspijevaju da stignu na sve strane, uključujući i vakcinaciju.

Direktorica ovog doma zdravlja Branka Drašković istakla je da čine sve da vakcinacija ne odskače od plana, pa će tako ako bude potrebe angažovati i dodatne medicinare.

– Epidemiološka situacija u Trebinju je veoma teška, ali uprkos tome uspijevamo da se organizujemo u vezi sa pitanjem vakcinacije. Dovoljno je reći da smo samo za jedan vikend bez problema vakcinisali 1.569 osoba – kazala je Draškovićeva.

U Domu zdravlja Banjaluka ističu da su putem Zavoda za zapošljavanje prošle godine angažovali tri ljekara.

– Oni su nam dodijeljeni od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, a njihove plate se finansiraju iz Kompenzacionog fonda. Takođe, prošle godine je primljen i 51 medicinski radnik, dok ove godine nismo imali novih zapošljavanja – kazali su u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koju je lani napustilo 26 medicinara.

Direktor dobojskog Doma zdravlja Slavko Kovačević kaže da ova ustanova trenutno ne planira zapošljavanje dodatnog kadra, a šta će biti kasnije, kaže, ni sam ne zna.

– Uspijevamo se nekako organizovati kako za preglede tako i za vakcinaciju. U slučaju da se situacija dodatno pogorša, uzimajući u obzir i masovniju vakcinaciju, nešto ćemo morati poduzeti – kazao je Kovačević i dodao da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi lani počelo raditi pet ljekara i 12 tehničara.

Penzioneri

Banjalučki Dom zdravlja je u 2020. godini zaključio ugovore o privremenim i povremenim poslovima, između ostalih, sa dva ljekara i pet medicinskih sestara u penziji.

– Sa njima smo i u ovoj godini nastavili saradnju, koja se ogleda u davanju određenih telefonskih informacija i konsultacija sa pacijentima, licima oboljelim od “kovida” ili kod kojih postoji sumnja da su zaraženi – kazali su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.  

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se