5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Kutuzov – feldmaršal koji je spasio Rusiju

Kutuzov je komandovao ruskim korpusom 1805. kada je Napoleon napredovao prema Beču.

Pobijedio je u bici kod Direnštajna 11. novembra 1805. godine. Izveo je strateške manevre, koji su ušli u istoriju ratovanja. Strateškim manevrom od Braunaua do Olomouca izveo je vojsku iz opasnosti okruženja i porazio je maršala Miru kod Amštetena i Mortijea kod Direnštajna.

Učestvovao je u bici kod Austerlica 2. decembra 1805. i tada je ranjen. Poslije te bitke ruski car je sklonio Kutuzova i oduzeo mu mogućnost da dalje komanduje armijom. Od 1806. do 1811. godine bio je vojni gubernator Kijeva i Litvanije.

Car Aleksandar Prvi Pavlovič ponovo ga je postavio za komandanta moldavske armije 1811. godine. U bici kod Rusa višestruko brojnija turska vojska doživjela je poraz. Bilo je 60.000 Turaka protiv 15.000 Rusa.

Kutuzov je povukao rusku vojsku na drugu stranu Dunava zavaravši na taj način protivnika. Tajno je nekoliko mjeseci kasnije preko Dunava na tursku stranu prebacio manju jedinicu, sa kojom je noću iznenadio tursku vojsku.

Više od devet hiljada Turaka stradalo je te noći, pa se turski komandant Ahmet-paša predao Kutuzovu 23. novembra 1811. godine. Car je Kutuzova poslije tog uspjeha imenovao knezom.

Kada je Napoleon 1812. izvršio invaziju Rusije, ruski vojni ministar Barklaj de Toli odlučio je da Rusija primijeni taktiku „spržene zemlje“ i da se ruska vojska povlači umjesto da rizikuje veliku bitku.

Kutuzovljevo imenovanje kao glavnokomandujućeg dočekano je sa oduševljenjem. Kutuzov se odlučio na veliku bitku na prilazima Moskvi. Dvije vojske su se sukobile u bici kod Borodina 7. septembra 1812. godine. To je bila jedna od najvećih bitaka u istoriji u kojoj je učestvovalo oko četvrt miliona vojnika.

Rezultat bitke je bio neriješen, ali pola ruske vojske i četvrtina francuske vojske je poginula ili ranjena. Poslije savjetovanja u selu Fili, Kutuzov se vratio na strategiju svoga prethodnika o povlačenju kao načinu da se spasi ruska vojska što je moguće duže. Cijena je bilo gubljenje Moskve. Moskva je evakuisana.

Tokom zime, Napoleon je bio prisiljen na povlačenje, tokom koga ga je progonila ruska vojska. Samo mali dijelovi francuske vojske napustili su Rusiju i to je bio najveći poraz Napoleona.

U Rusiji postoji mišljenje da je Kutuzov bio po majci srpskog porijekla. I kod Srba se sačuvalo predanje o „slavnom generalu “ Kutuzovu, koji je bio ne samo Srbin, nego i rodom iz Bačke. Pominju se dva mjesta njegovog rođenja – Šandor i Leđen.

Feldmaršal Kutuzov počiva u ruskoj pravoslavnoj crkvi Kazanski sabor u Sankt Peterburgu. Ispred hrama se nalazi njegov impozantni bronzani spomenik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se