10.4 C
Zvornik
04. март 2024.

Kamerama disciplinuju bahate graničare

SARAJEVO – Manjak kamera na graničnim prelazima na teritoriji BiH ostavlja veliki prostor za malverzacije, što potvrđuje i veliki broj žalbi na rad graničara kojima se stavlja na teren nedolično i drsko ponašanje te uzimanje mita, zbog čega su poslanici konačno odlučili da reaguju.

Sve analize su pokazale da svega 20 odsto prelaza ima uslove za dobar rad i da standarde zadovoljavaju uglavnom novoizgrađeni granični prelazi i međunarodni aerodromi, a na nekima nema kontrolnih kabina, prostorija za zadržavanje i detaljnije provjere, vaga, video-nadzora i signalizacije, što stvara velike poteškoće putnicima, špediterima i graničarima.

Poseban trn u oku je nepostajanje video-nadzora na svim prelazima, na šta su ukazali iz parlamentarnog Odbora za žalbe građana na nivou BiH nakon presjeka stanja u prošloj godini kada je riječ o podnesenim i opravdanim žalbama na rad pripadnika policijskih službenika u agencijama BiH.

U izvještaju o radu tog Odbora, koji je potpisao predsjednik Vjekoslav Vuković, piše da su zaprimili 161 žalbu na rad policijskih službenika, od čega se 131 odnosila na graničare, a ostale na rad službenika Agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela te ostalih. Neprimjerna komunikacija, zloupotreba položaja i neprofesionalno ponašanje policijskih službenika bile su najčešće zamjerke graničarima, a iz Odbora ističu da su u više navrata skretali pažnju Graničnoj policiji na obavezu poštovanja kodeksa ponašanja.

– Utvrđena je osnovanost u devet predmeta, te su podneseni prijedlozi za disciplinski postupak i to u osam predmeta za težu, a u jednom slučaju za lakšu povredu službene dužnosti – istaknuto je u izvještaju.

Od 14 slučajeva prijave koruptivnog djelovanja, osnovanost je dokazana u tri. Uslijedila su dva otkaza, jedna žalba je ocijenjena kao neosnovana, dok je u deset slučajeva navodi nisu mogli biti ni potvrđeni niti odbačeni, jer nije bilo dovoljno dokaza za to.

Odbor je pozdravio napore Granične policije u borbi protiv korupcije te cijeni značajne rezultate koji su u proteklom periodu postignuti.

– Kako je u istragama u značajnoj mjeri kao dokazni materijal korišćen video-nadzor, ističemo ponovo uspostavljanje funkcionalnog nadzora na svim prelazima kako bi se smanjila mogućnost koruptivnog djelovanja svela na najmanju moguću mjeru, a na šta smo ukazivali u zaključcima od 2016. do 2020. godine – istaknuto je to u izvještaju Odbora.

Nakon razmatranja tog izvještaja na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojen je zaključak poslanika Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković Lepić i Damira Arnauta kojim je dat zadatak Ministarstvu bezbjednosti BiH da u roku od 30 dana pripremi informaciju i plan uspostave funkcionalnog sistema video-nadzora na svim graničnim prelazima.

Mirjana Marinković Lepić za “Glas Srpske” kaže da ne može da vjeruje da u današnje vrijeme ima prelaza na kojima nema rasvjete ni video-nadzora.

– Svaki tržni centar ima video-nadzor, a na granici to nemamo na svim mjestima. Nevjerovatno. Uvijek dobijamo odgovor da je novac problem. U BiH ima novca, samo nije pravilno raspoređen. Izvještaj je pokazao da ne možemo kontrolisati granicu ako nemamo video-nadzor. Kako ćemo dokazati i ponašanje graničara i svih ostalih – upitala je Marinković Lepić.

Razlozi za podnošenje žalbi protiv službenika SIPA su se uglavnom, kako je navedeno, odnosili na neprofesionalno ponašanje i zloupotrebu položaja ili su rezultat ličnih sukoba između građanina i policijskog službenika. Slične zamjerke stigle su i na rad službenika u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Društvene mreže

U izvještaju Odbora za žalbe građana je istaknuto da je bilo žalbi i zbog neprimjernog sadržaja u objavama policijskih službenika na društvenim mrežama. Sugerisano im je da se, zbog specifičnosti poslova i zadataka, suzdrže od objavljivanja informacija koje su usko vezane uz obavljanje službene dužnosti, te od objavljivanja informacija koje u sebi sadrže ili mogu sadržavati bilo kakav oblik političke konotacije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se