5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Jeftina skrivena „bomba“ za zdravlje i ima je na svakoj pijaci: Jača imunitet i puca od vitamina C!

Da li znate šta sve sadrži ovo jeftino, lako dostupno povrće?

Blitva, skromna i jeftina namirnica dostupna tokom proljeća i ljeta, sadrži vitamine, minerale i vlakna, sve su to važni nutrijenti za imunitet i zdravlje srca!

Oko 200 grama kuvane blitve sadrži više od polovine neophodne dnevne doze vitamina C, više od preporučene doze vitamina A i K, zatim vitamin E, proteine, vlakna, kalcijum, bakar, mangan, magnezijum pa čak i gvožđe.

Vlakna u blitvi pomažu redovno pražnjenje creva, zbog čega je varenje poboljšano, nivo šećera u krvi stabilan, nivo holesterola manji a razvoj dobrih bakterija, ključnih za jak imunitet, poboljšan.

Kalijum, kalcijum i magnezijum u blitvi smanjuju holesterol a vlakna omogućavaju da se on izbaci prije nego što ga tijelo apsorbuje, zbog čega blitva štiti od srčanih oboljenja.

Antioksidanti u blitvi su polifenoli i karotenoidi koji joj daju jarku boju, a štite ćelije od štete koju im nanose slobodni radikali. Unos antioksidanata povezan je sa manjim rizikom od mnogih hroničnih oboljenja.

Cijela ta količina ima samo 35 kalorija, što je otprilike kao jedna trećina parčeta hljeba. Dakle, unijeli ste mnoštvo vitamina, antioksidanata i drugih nutrijenata, a kalorijska vrijednost je izuzetno niska!

Zeleno lisnato povrće kao što je blitva lako se dodaje u salate i druga jela, i rijetko se veoma dugo kuva zbog čega se u njemu zadržava više korisnih hranljivih materija i vitamina.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se