15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Izrečene kazne od 78.000 KM, jedan objekat zatvoren

Zbog nepoštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama u Republici Srpskoj, inspektori su u kontrolama izvršenim u proteklih sedam dana subjektima izrekli kazne u iznosu od 78.000 KM, dok je za jedan objekat izrečena mjera privremene zabrane rada.

Republički inspektori su protekle sedmice izvršili 976 inspekcijskih kontrola poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije. U 53 slučaja subjekti su zatečeni u prekršaju, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

U saopštenju se navodi da je akcenat kontrolama usmjeren na objekte koji zbog frekvencije građana na dnevnom nivou predstavljaju visokorizične subjekte, kao što su ugostiteljski i trgovački objekti, veliki trgovački centri, frizerski saloni, ali od kontrole nisu izuzete ni druge vrste objekata.

Dodaje se da, imajući u vidu tešku epidemiološku situaciju, Inspektorat Republike Srpske u punom kapacitetu nastavlja sa pojačanom kontrolom poštovanja preventivnih mjera, u skladu sa Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije i preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Iz Inspektorata navode da su za potrebe vršenja pojačanog nadzora angažovani republički inspektori svih 13 inspekcijskih sektora, te da je rad inspektora organizovan u smjenama, u radne dane, kao i dane vikenda.

– Neprihvatljivo je i neće se tolerisati da neodgovorni pojedinci i nakon godinu dana, sada već svjesno krše epidemiološke mjere. Za svaki utvrđeni prekršaj snosiće sankcije u skladu sa zakonom. Takođe, podsjećamo da se nepostupanje po zdravstvenim propisima tokom epidemije smatra krivičnim djelom – ističe se u saopštenju.

Iz Inspektorata dodaju da je u okviru provođenja navedenih mjera do sada izvršeno 56.995 inspekcijskih kontrola u kojima su izrečene kazne u iznosu od 1.389.200 KM, dok je za 74 objekta izrečena mjera privremene zabrane rada.

Pozivaju privredne subjekte i građane da ostanu odgovorni u poštovanju preventivnih mjera i na taj način daju svoj doprinos u borbi protiv virusa korona.

– Navedene mjere predstavljaju minimalan i zanemariv napora za svakog pojedinca, a pružaju veliki doprinos naporima zdravstvenih radnika na stabilizaciji cjelokupne situacije – poručili su iz Inspektorata.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se