18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

General Mojsilović: Potreban je obavezan vojni rok

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je rekao da će Vojska Srbije iz godine u godinu biti sve jača, te ocijenio da je za vojnu neutralnost Srbiji potrebno uvođenje obaveznog vojnog roka.

„Smatram, a to je stav i Generalštaba, da je u uslovima vojne neutralnosti, obaveza služenja vojnog roka sa oružjem dugoročno rešenje koje će zadovoljiti potrebe mirnodopske i ratne vojske“, rekao je general Mojsilović za „Politiku“.

Prema njegovim riječima, vraćanje obaveznog vojnog roka je jedno od rješenja za unapređenje kvaliteta kadrovske i starosne strukture ratnih jedinica Vojske Srbije, uz istovremeno osposobljavanje najšireg dijela stanovništva za odbranu zemlje i postupanje u vanrednim situacijama.

General Mojsilović kaže da će profesionalni vojnici i dalje biti ključni oslonac komandi i jedinica u izvršavanju misija i zadataka Vojske Srbije, a ukoliko se odnese odluka o obaveznom služenju vojnog roka, model popuna Vojske Srbije biće kombinovani.

„Model totalne odbrane je sveobuhvatan odgovor sistema odbrane na izazove, rizike i prijetnje bezbjednosti značajne za odbranu Srbije, i to prvenstveno osloncem na sopstvene snage i potencijale“, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

General Mojsilović je napomenuo da će se trend jačanja Vojske Srbije nastaviti, te najavio vježbe Vojske Srbije i sa SAD i sa Rusijom.

On je najavio da će u septembru biti izvedena vježba vojski Srbije i SAD na poligonu „Međa“ i vazdušnom prostoru Srbije, te da je riječ manevru padobranskih jedinica, kada će biti uvježbavano snabdijevanje iz vazduha iz korišćenje vazduhoplova Srbije i SAD za desantiranje tereta.

Mojsilović kaže da planirano da pripadnici Vojske Srbije u junu učestvuju u Rusiji u trilateralnoj /srpsko-rusko-bjeloruskoj/ vježbi „Slovensko bratstvo“ i u septembru u Srbiji bilateralnoj /srpsko-ruskoj/ vježbi „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije – BARS“.

On je rekao da je tokom ove i naredne godine očekuju značajne isporuke naoružanja vojne opreme za Vojsku Srbije, kako domaće, tako i iz inostranstva.

Mojsilović kaže da se očekuje isporuka novih količina domaćih oklopnih borbenih vozila „miloš“ i „lazar tri“, kao i digitalizovanog raketnog sistema „oganj“ i PVO „pasars“, kao i haubica „nora“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se