INFOCENTARVIJESTI

„Željeznice“ postaju holding do kraja maja

Proces restrukturisanja „Željeznica Republike Srpske“, koji podrazumijeva stvaranje holdinga sa zavisnim preduzećima za infrastrukturu, prevoz putnika i prevoz robe, trebalo bi da bude završen najkasnije do kraja maja, ističe ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić.

Đorić je naveo da uprava „Željeznica“ treba da organizuje i sprovede proces restrukturisanja, a sa kojim bi uporedo trebalo da ide i proces pretvaranja sadašnjeg duga ovog javnog preduzeća u kapital na berzi.

On je rekao da će sam holding i novi način funkcionisanja donijeti niz prednosti, veće benefite i bolju kontrolu rada novih zavisnih preduzeća nego što je to do sada bilo.

„U preduzećima, koja će poslovati u okviru holdinga, Vlada Republike Srpske će i dalje imati potpuno kontrolu i naš imperativ je da Željeznice postanu respektabilan privredni subjekat, kako na domaćem tržištu, tako i u regionu“, reko je Đorić za „Glas Srpske“.

On je naglasio da je obaveza Srpske da „Željeznice“ uredi i organizuje po modelu koji je primjenjiv u EU, a kako bi se moglo izaći na otvoreno tržište.

Ćorić je napomenuo da nije planirana, niti razmatrana privatizacija nekih od zavisnih preduzeća u okviru „Željeznica Republike Srpske“.

Back to top button
Close
Close