2 C
Zvornik
20. април 2024.

„Za đake bolji i čas od 20 minuta nego online nastava“

Nekoliko škola u Republici Srpskoj zbog povećanog broja pozitivnih na virus korona, nastavnika, ali i učenika, odlučilo je da pređe na online nastavu, a one u kojima je povoljnija situacija nastavljaju da rade u učionicama.

Direktori obrazovnih ustanova ističu da je ipak nastava u učionicima najbolji vid nastave, ali da je i dobro što je data mogućnost da škole mogu da pređu na online nastavu ukoliko se za to ukaže potreba.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kazao je da je Tehnološka škola zatražila da pređe na online nastavu jer ima veliki broj pozitivnih na virus korona – nastavnika i učenika.

„Trenutno u ovoj školi imamo 21 profesora i osam đaka pozitivno“, kazao je Bajić za „Nezavisne“.

Dodao je da se, što se tiče banjalučke regije, još nije razmatralo da se sva nastava odvija online.

„Puno je bolje da đaci idu na nastavu, pa makar i 20 minuta, nego da se sve vrijeme odvija online“, kazao je Bajić.

Da su zbog povećanog broja oboljelih od virusa korona htjeli da pređu na nastavu na daljinu kaže i Vita Malešević, direktorica banjalučke Gimazije, i dodaje da je osam radnika u njihovoj školi pozitivno na virus korona.

„Mi smo razmišljali da od Ministarstva prosvjete i kulture RS zatražimo da pređemo na online nastavu, međutim našli smo zamjenu za te profesore koji trenutno ne rade, tako da će se nastava nastaviti odvijati normlalno, u učionicama“, kaže Maleševićeva.

Dodala je da su u narednim danima odlučili da urade dezinfekciju škole.

Siniša Rendić, v.d. direktor OŠ „Branko Radičević“ Banjaluka, kazao je da se od 3. marta zbog povećanog broja pozitivnih učenika, ali i nastavnika nastava u ovoj školi se izvodi online.

„Iako je ovakav vid nastave dobar i nije nam stran, opet je najbolje da su učenici u klupama iako su časovi skraćeni na 20 minuta. Ne postoji bolji način komunikacije s učenicima nego uživo“, smatra Rendić.

Prema njegovim riječima, škola organizuje nastavu na daljinu primjenom sredstava elektronske komunikacije.

„Nadamo se da će do ponedjeljak situacija da se smiri, te da će đaci da se vrate u klupe“, kaže Rendić.

Dejan Čutura, direktor Tehnološke škole Banjaluka, kaže da se u njihovoj školi trenutno na bolovanju nalazi 21 radnik, te su od Ministarstva zatražili da pređu na online nastavu.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina, kaže da se u njihovoj regiji u svim školama nastava odvija u učionicima.

„Javljaju nam se sporadični slučajevi pozitivnih na virus korona i učenika i nastavnog kadara, ali nije ništa alarmantno“, kazao je Đurić.

Danijela Mrda, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije i direkorica OŠ „Sveti Sava“ Istočno Sarajevo, kazala je da su dvije škole u ovoj regiji prešle na nastavu na daljinu zbog povećanog broja pozitivnih, ali i onih u izolaciji.

„Kada je pitanju naša škola, kod nas je trenutno između osam i 12 radnika u izolaciji i iz tog razloga je bilo nemoguće organizovati nastavu u učionicama“, kazala je Mrda.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da se zbog povećanog broja zaraženih virusom korona nastava na daljinu izvodi u OŠ „Sveti Sava“ Istočno Novo Sarajevo, OŠ „Jovan Dučić“ Kasindo te OŠ „Branko Radičević“ Banjaluka.

„Nastava na daljinu se izvodi u Srednjoškolskom centru ’27. januar’ u Rogatici zbog povećanog broja zaraženih, a zbog posljedica izazvanih zemljotresom jedno odjeljenje izvodi nastavu na daljinu u Gimnaziji ‘Sveti Sava’ u Prijedoru“, kazali su iz resornog ministarstva.

Dodaju da je zahtjev za prelazak na nastavu na daljinu juče poslala i Tehnološka škola Banjaluka.

„U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj, ali i lokalni štabovi za vanredne situacije mogu podnijeti zahtjev za prelazak na online nastavu“, pojasnili su iz Ministarastva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se