10.4 C
Zvornik
23. април 2024.

U Domu omladine promovisana knjiga „Istočnik“ autora Nevene Milosavljević iz Zvečana

U zvorničkom Domu omladine večeras je predstavljena knjiga „Istočnik“, autora Nevene Milosavljević iz Zvečana, u izdanju zvorničke izgavačke kuće „AsOglas“.

Milosavljevićeva je novinarima rekla da njene pjesme nisu u biti samo duhovne nego ljubavne koje proističu od Boga, ali da u knjizi ima različitih pjesama o tuzi, bolu, rodoljublju i o svemu što čini život.

„U knjizi ima sedam cilusa, što je aluzija na sedam dana stvaranja zemlje, tako da je na početku knjige citat iz Njegoševe Luče mikrokozma, u kojoj se pominje istočnik, dok se u mojoj pjesmi Istočnik pominje prvo sjećanje kada je čovjek u raju bio ravan anđelima, ali je zbog neposlušnosti pao“, rekla je Milosavljevićeva.

Podsjećajući da riječ istočnik ima etimološko značenje izvor, zdenac, da se na istoku rađa sunce, Milosavljevićeva je rekla da je Bog podario sunce, vodu, izvor, te da je u njenim pjesmama istočnik zapravo Bog.

Milosavljevićeva je rekla da nikada ne upotrebljava samo riječ Kosovo bez Metohije, jer zapravo Metohija mnoge boli jer govori čija je to zemlja i čije je vlasništvo, zato što je etimološki Metohija-Metoh crkveni posjed, a time neotuđiv od crkve.

Ona je naglasila da je poruka njene knjige uzvišena trpeza ljubavi u kojoj je izraženo da što više daš ljubavi, više je imaš, te da je neophodno da se svi vrate vjeri, Bogu i prijateljstvu, prije svega.

Recenzent knjige Nevena Tatić Karajović smatra da pjesame autora knjige „Istočnik“ dolaze iz duše, one duše koja je okrenuta suncu, nadanju, vjeri i ljubavi.

„Autor zbirke pjesama Istočnik svojim priomišljanjima iskazuje raskošni talenat, jer podjednako dobro barata i savremenim izrazom i i oprobanim formama“, rekla je Tatić Karajović i dodala da ne može da se ne primijeti da Milosavljevićeva i u sonetima ostavlja trag svog posebnog pjesničkog stvaralaštva, jedinstevnog do sada.

Direktor izdavačke kuće „AsOglas“ Dejan Spasojević rekao je da je Milosavljevićeva „dobra vila u poeziji, koju hrišćanski moral i obrazovno etički principi izdižu iznad prosjeka i stvaraju preduslove da ona u poeziji, ali i uopšte na polju kulture tek treba da da svoj maksimum“.

On je naglasio da je knjiga „Istočnik“ najtiražnije izdanje u prošloj godini i da je proglašena knjigom godine, dodavšio da je autoru uručeno to priznanje.

Spasojević je rekao da čitalačaka publika putem društvenih mreža izrazila veliko interesovanje i uputila izuzetno dobre kritike, te da je za knjigom bila izuzetno dobra potražnja.

„Čast mi je i zadovoljstvo što ostvarujemo kulturnu saradnju sa autorima sa Kosova i Metohije, iz Crne Gore i Republike Srpske i u tom okvirima doprinosimo pozitivnoj stvaralačkoj klimi“, dodao je Spasojević.

Spasojević je rekao da je zbirka pjesama „Istočik“ proglašena knjigom godine kao najtiražije književno djelo, a knjiga „Udahnuto djetinjstvo“ autora Snežane Aleksić Topalović iz Bijeljine proglašena je najčitanijom knjigom.

„Drago mi je što smo u prošloj godini imali dosta uspješnih uzdanja, iako je zbog pandemije virusa korona izostao veliki broj klasičnih promocija“, rekao je Spasojević.

On je dodao da su ova dva autora uspjela i u tim okolnostima da naprave dobre odjeke u javnosti i reakcije čitalačke publike promocijom na društvenim mrežama i u velikom broju pratilaca koji prate njihov, ali i izdavački rad „AsOglasa“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se