23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Toma Fila o penzionisanom policajcu koji je branio svoju suprugu i dom: Odbrana nije zločin

Milutin Cvetković (86), penzionisani policajac iz Lebana koji je u žižu javnosti dospeo nakon što je upucao provalnika, preminuo je. Ovaj nesrećni čovek je braneći svoju nepokretnu suprugu i sebe opalio hitac u provalnika koji je sa fantomkom i sekirom upao u njihov dom.

Cvetković je u pritvoru proveo 48 sati, nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Odbranu nije dočekao jer je preminuo samo nekoliko dana kasnije zbog krhkog zdravlja. Iako nije dočekao da dokaže da nije imao drugog izbora osim da puca, njegov slučaj ponovo je osvetlio problem nužne odbrane i pokrenuo diskusiju o višegodišnjem problemu da u očima sudija onaj koji ugrožava često ima veća prava od ugroženih.

Kada vam u kuću upadne provalnik, teško je ostati pribran, a još teže razmišljati o zakonima i posledicama koje vas mogu sačekati ukoliko pokušate da se odbranite. Iako Zakon jasno kaže da svako ima pravo na nužnu odbranu ukoliko je napadnut, u praksi se dešava da ukoliko nekoga povredite u samoodbrani vrlo lako možete završiti iza rešetaka jer je pravosudni sistem krut, a tumačenje nužne odbrane je diskutabilno.

Advokat Toma Fila svojevremeno je rekao da je sopstvenoj supruzi rekao da ukoliko provalnik uđe u kuću, puca bez razmišljanja.

– Ja sam često na putu, pa mi žena ostaje sama kod kuće. Držim pištolj pored vrata i rekao sam joj: „Ako neko uđe, pucaj i ne pitaj zašto je ušao. Lakše ću da te izvadim iz zatvora nego sa groblja“ – naveo je Fila.

Kako je za „Alo!“ objasnio, naš krivični zakon nije problem.

– Zakon je dobar, samo tužioci i sudije nemaju hrabrosti da ga primene. Još uvek je svima strašno lišiti života nekoga bez obzira šta je radio. Dakle naš pravosudni sistem posmatra da je život važniji od napada i imovine – rekao je čuveni advokat Toma Fila


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se