EkonomijaSvijetVIJESTI

Šta sa sobom „vuče“ zaglavljeni brod: Skače cijena toalet papira? Kasni namještaj, kafe je sve manje

Danas se očekuje plima, kada bi možda mogao biti odglavljen brod „Ever Given“, nasukan u Sueckom kanalu. Tranzit je i dalje blokiran, a svjetska trgovina dnevno gubi 9,6 milijardi dolara.

Na pitanje Telegrafa, kako će se to odraziti na kompanije u Srbiji, Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za analitiku Privredne komore Srbije odgovara: „Dobra stvar, ako je uopšte ima, jeste što je ovaj problem tehničke, a ne političke prirode. Odnosno, nije politička kriza. Izazovno je što će kriza da potraje možda i dvije nedjelje. Kompanija koja je vlasnik broda saopštila je da je sve posljedica jakog vjetra i pješčane oluje“.

Zbog i dalje blokiranog broda, uskoro može doći do nestašice određenih proizvoda, kao što su toalet papir, kafa, namještaj, piše Biznis Insajder.

U zavisnosti od toga koliko je vremena potrebno za premještanje teškog teretnog broda od 224.000 tona, za koji se kaže da je veći od najviše zgrade u Njujorku (Empire State Building), zavisi i snabdijevanje esencijalnom robom.

To bi, kažu stručnjaci, u osnovi moglo da utiče na sve što vidimo u prodavnicama. Oko 12% globalne trgovine kreće se kroz Suecki kanal, egipatski plovni put koji povezuje Evropu i Aziju. „Ever Green“, međutim, već danima blokira prolazak stotinama teretnih brodova.

Čak i prije ove blokade, preduzeća su se borila sa nestašicom robe, zbog blokada koje je nametnula pandemija. Među kompanijama koje su pretrpjele posljedice u lancu snabdijevanja, što se odrazilo i na poslovanje u ovom kvartalu, jesu i Najki, Tojota, Honda, Samsung.

Pojedini stručnjaci procijenjuju da blokada košta 400 miliona dolara na sat, i da bi zaglavljenom brodu moglo biti potrebno čak nekoliko nedjelja da se pomjeri. Neki brodovi će, ipak, ići alternativnim putem oko Afrike, što je svakako duža opcija. Druge kompanije još uvijek kalkulišu.

Možemo li očekivati novu paniku u kupovini?

Jedan od najvećih proizvođača celuloze koja se koristi za proizvodnju toaletnog papira, „Suzano SA“, kaže za Blumberg da bi trenutna situacija vjerovatno odložila isporuke celuloze i, kao rezultat toga, dostupnost wc papira u prodavnicama. Pomenuta kompanija je „odgovorna“ za otprilike jednu trećinu celuloze globalno.

Sjećamo se kako su kupci tokom pandemije gomilali toalet papir, te ne bi bilo čudno da se ovoga puta desi isto. Biznis Insajder dalje piše da bi se kašnjenje u isporuci moglo odraziti i na rast cijena toalet papira. Takođe su blokirani i kontejneri puni svih vrsta kafa, i njen nedostatak bi mogao oštrije da se osjeti u Evropi.

Blokada bi uskoro mogla uticati na dostupnost kafe u prodavnicama i kafićima, posebno imajući u vidu da nestašica već ima, mjesecima unazad. Mogu li pržionice da izdrže kašnjenja od dvije do tri nedjelje? Vjerovatno ne. Kupci već vide probleme i kada je riječ o rokovima za isporuke namještaja, koje kasne već nekoliko mjeseci.

Izvor
Telegraf
Tagovi
Back to top button
Close
Close