9.4 C
Zvornik
15. јун 2024.

Šest članica poziva EU da se usredsredi na BiH: Zemlja jedva funkcioniše

BRISEL – Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Mađarska i Slovenija sastavili su nezvanični dokument u kojem pozivaju EU da se usredsredi na BiH i pomogne zemlji da sprovede ključne reforme.

Šest zemalja Istočne i Južne Evrope tvrdi da BiH „jedva funkcioniše“ i da joj treba pomoći u sprovođenju reformi koje bi trebale da podstaknu kandidaturu zemlje za članstvo u EU i da ublaži tenzije u regionu.

Dokument je sastavljen pred današnji sastanak Savjeta EU za spoljne poslove, na kojem će u Briselu učestvovati ministri spoljnih poslova 27 zemalja članica EU.

U dokumentu, koji je portal „Euraktiv“ navodno dobio na uvid, naglašeno je da BiH mora da ostane u strogom fokusu Unije i da politička pitanja u BiH zahtijevaju veću pažnju Savjeta EU za spoljne poslove i Evropskog savjeta.

Portal navodi da je BiH i dalje „talac etničkih tenzija između pravoslavnih Srba, Hrvata katolika i muslimanskih Bošnjaka“, više od 25 godina nakon što je Dejtonskim sporazumom 1995. godine završen najkrvaviji sukob u Evropi još od Drugog svjetskog rata, te da „nezgrapna vlast jedva funkcioniše“ u zemlji.

U tekstu piše da vlasti u BiH sporo sprovode demokratske i ekonomske reforme, te da je zemlja vrlo malo napredovala na putu članstva u EU.

Koristeći pažljiv diplomatski jezik, diplomate u dokumentu navode da su pred BiH i dalje veliki izazovi na putu ka demokratskoj zrelosti i „pune funkcionalnosti kao države“.

Neimenovani diplomata EU upoznat sa pitanjem rekao je da je svrha dokumenta da se BiH stavi u fokus Unije i da se podstakne podrška država članica u sprovođenju ključnih reformi koje bi trebale da budu završene ove godine, uključujući izborni zakon.

Glavni pokretač inicijative je Hrvatska, članica EU od 2013. godine, koja održava blizak kontakt sa Hrvatima u BiH.

U dokumentu se dodaje da EU ne treba da štedi trud da pomogne da BiH postane zvaničan kandidat za članstvo, ali se i strogo insistira na napredovanju u svim područjima od interesa, kao i na tome da se ne spušta ljestvica i postigne odgovarajuća ravnoteža između uslovljenosti i podsticaja.

Iz EU ističu da stagnirajuća ekonomija, kao i podijeljen politički reljef i nedostatak povjerenja, dovode do zastoja u funkcionisanju institucija u BiH.

Na sve navedeno nadovezuje se i ilegalna migracija ljudi iz Afrike i sa Bliskog istoka, koji koriste balkansku rutu kako bi došli do Zapadne Evrope, kao i humanitarna kriza u zapadnom dijelu BiH, gdje je u improvizovane kampove smješteno nekoliko stotina migranata. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se