9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Probudite tijelo: Pet vježbi kojim ćete probuditi proljećnu energiju

Svakodnevna rutina „zarobi“ telo, pa su pokreti ograničeni i svaki napor postaje napor posle zime.

Ovo naročito postane očigledno kada se zima završi i počne proleće. Ukoliko „posrne“ i duh, telo se oseća tromo i umorno .

Zato u trenucima kada osetite da vam nedostaje energije trebali da uradite vežbe istezanja. Radite ih redovno posle obaveza i videćete da ćete brzo vratiti snagu.

Najvažnije je da vežbe radite redovno i umorni.

Trup ka nozi

Ova vežba istezanja naročito je poželjna za one koji dugo sede. Zauzmite širi raskoračni stav. Zategnite kolena koliko vam mogućnosti dozvoljavaju. Ako vam je smanjena elastičnost zadnjih mišića nogu dopušteno je blago savijanje kolena. Udahnite, pa kroz izdisaj spuštajte trup ka jednoj nozi.

Zadržite položaj 10 sekundi, pa ponovite.

Trudite se da prilikom spuštanja leđa ostanu prava, a mišići stomaka zategnuti. Ako želite dodatno istezanje, lagano rukom prihvatite zglob noge i privucite grudi na butinu što više. Zadržite položaj oko 10 sekundi, pa ponovite istezanje na suprotnu stranu.

Istezanje struka

Zauzmite raskoračni stav, zategnite mišiće stomaka i ispravite leđa. Podignite jednu ruku, a drugu oslonite na bok. U tom položaju udahnite, a zatim kroz ravnomeran izdisaj polako savijajte gornji deo tela ka ruci oslonjenoj na bok, dok ne osetite prijatno istezanje oko struka.

Vežbajte polako i pravilno, a ne brzo.

Položaj istezanja zadržite oko 10 sekundi, pa ponovite isto na suprotnu stranu.

Peta na zadnjicu

Stanite uspravno sa spojenim nogama. Savijte jednu nogu i uhvatite nožne prste rukom. Na izdisaj privlačite petu ka zadnjici. Sve vreme se trudite da održite ravnotežu dok stojite na jednoj nozi. Pri izvođenju ove vežbe istezanja bitno je da koleno noge koju istežemo držimo pored kolena noge na kojoj stojimo i da kuk blago guramo unapred – da bismo intenzivirali istezanje. Ponovite istezanje prednjeg butnog mišića i istezanje druge noge.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se