10.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Prirodni eliksiri za smirenje: Od kantariona, đumbira do lavande, a svaki možete da napravite sami

Indijski eliksir za umirenje

Potrebno je

1 kašičicalimunovog soka, jednu kašičica mlevenog đumbira i pola kašičice meda

Priprema

Sve sastojke sjedinite i uzimajte tri puta na dan.

*Ajurveda smatra da sok od limuna snižava krvni pritisak i jača kapilare, đumbir smiruje želudac, a med kontroliše nestabilan nivo šećera u krvi, koji se javlja kao posledica zabrinutosti.

Rusi piju čaj od kantariona

Potrebno je

1 kašičica osušenih cvetova kantariona, 200 ml vode

Priprema

Osušene cvetove kantariona prelijte sa proključalom vodom. Ostavitie neka odstoji desetak minuta i pijte po 100 ml čaja dva puta dnevno.

*Rusi veruju da je čaj od kantariona je efikasan lek za smirenje, koji pomaže da se ublaže napadi panike, teskoba, nagle promene raspoloženja i problemi sa spavanjem. Nema nuspojava, pa se kantarion preporučuje, jer on ne stvara zavisnost.

Mirišljavi sedativ

Potrebno je

½ kg bagremovog meda, po ½ supene kašika osušenih cvetića lavande, matičnjaka i valerijane

Priprema i primena

U čistu i suvu teglu teglu sipajte lekovito bilje, pa ga prelijte bagremovim medom. Teglu dobro zatvorite i protresite sadržaj, pa ostavite da odstoji 48 sati na tamnom i hladnom mestu. Koristi se tako što se uzimaju po dve supene kašike meda sat vremena pre odlaska na spavanje ako želite da sanirate nesanicu ili ujutro, pred doručka, ako vas očekuje stresan dan.

*Eliksir možete da koristite i u vidu čaja – jednu supenu kašiku prelijte sa 200 ml proključale vode, promešajte i popijte.

Napitak sreće

Potrebno je

Po dva prstohvata osušene hajdučke trave, nane, cvetova lipe i kamilice, litar vode

Priprema

Prelijte sve sastojke sa litrom ključale vode, poklopite i nakon 10 minuta procedite. Ovaj napitak možete piti tokom celog dana.

*Ovajmoćni napitakosim što opušta i detoksikuje organizam.

Matičnjak smiruje želudac

Kad smo zabrinuti, želudac se počinje ponašati kao drugi mozak. Da biste smirili želudac, dva puta na dan uzmite čaj od 400 mg matičnjaka koji će vas umiriti i poboljšati vam san.

Isprobajte moć aromaterapije

Kad vam zatreba brzinsko smirenje – isprobajte moć aromaterapije. Ugodni mirisi eteričnog ulja bergamota, lavande i eukaliptusa putuju ravno do centra u mozgu u kojem stanuju strah i teskoba.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se