12 C
Zvornik
25. април 2024.

Predsjedništvo BiH na sastanku sa Erdoganom u Ankari

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović danas su u Ankari razgovarali sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a sastali su se i sa predsjednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Šentopom.

Erdogan je dočekao članove Predsjedništva BiH u Predsjedničkoj palati u Ankari, gdje je u njihovu čast upriličena ceremonija svečanog dočeka, uz vojne počasti.

Nakon ceremonije dočeka, u Predsjedničkoj palati održan je sastanak članova Predsjedništva BiH i predsjednika Turske, a zatim je upriličen sastanak visokih delegacija dvije zemlje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Erdogan je iskazao zadovoljstvo posjetom članova Predsjedništva BiH Turskoj i izrazio nadu da će sastanak sa Predsjedništvom BiH i potpisivanje više sporazuma još više unaprijediti odlične odnose dvije prijateljske zemlje.

Potvrdio je da će Turska i ubuduće podržavati i pružati podršku BiH, te naglasio da će posebna pažnja biti usmjerena na jačanje ekonomske saradnje, trgovinske razmjene, investicione projekte, te ulaganja turskih kompanija u BiH, što će u cjelini doprinijeti napretku društva u BiH.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj situaciji kada je borba protiv pandemije koronavirusa u pitanju, sa posebnim akcentom na situaciju u BiH.

Erdogan je rekao da će Turska što je prije moguće uputiti 30.000 vakcina za BiH, te da će sa podrškom nastaviti i ubuduće.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli kako je današnja zvanična posjeta Turskoj još jedna potvrda uspješnih i stabilnih odnosa dvije zemlje.

Izrazili su zahvalnost predsjedniku Turske za podršku BiH i iskazali zadovoljstvo što će tokom posjete, između ostalog, biti potpisan Sporazum o saradnji na instrastrukturnim i građevinskim projektima, s posebnim naglaskom na nastavak i ubrzavanje realizacije projekta izgradnje autoceste Beograd-Sarajevo-Beograd.

Razgovarano je o trenutnoj situaciji u BiH, brojnim regionalnim i međunarodnim temama, uključujući jačanje regionalne saradnje na Balkanu.

Nakon sastanaka, upriličena je ceremonija potpisivanja Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazuma između Savjeta ministara BiH i
Vlade Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola. Ove sporazume je potpisao ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Kancelarije za investiranje Predsjedništva Turske o saradnji na promociji investicija, a memorandum je potpisala direktor Agencije Milica Marković.

Na sastanku članova Predsjedništva sa predsjednikom Velike narodne skupštine Turske istaknuto je da su međuparlamentarni odnosi BiH i Turske veoma dobri.

Potvrda tome je da između BiH i Turske ima najveći broj potpisanih bilateralnih i multilateralnih sporazuma. Posebno je naglašeno da se saradnja može unaprijediti, posebno u ekonomskom i trgovinskom smislu, ali i u drugim segmentima.

Članovi Predsjedništva BiH su posjetili i Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, gdje su odali počast i položili cvijeće, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik upisao se u Knjigu utisaka.

Članovi Predsjedništva BiH boravili su u zvaničnoj posjeti Turskoj na poziv Erdogana

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se