14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Potpisanom izjavom Bošnjaci uspješno nastavljaju razgradnju BH zajednice

Izjava o položaju povratnika u Republiku Srpsku, naročito u Srebrenicu, koju su u organizaciji Islamske zajednice potpisali predstavnici sarajevskih političkih stranaka, osim SDP-a BiH, još je jedan u nizu zakucanih eksera u kovčeg pripremljen za sahranu umiruće BiH.

Ako se nastavi jednosmjerno samodjelovanje, kreiranje i nametanje političkog života u BiH po mjeri i želji bošnjačkih političkih, ovoga puta, i vjerskih struktura, BiH neće dugo izdržati na mehaničkoj ventilaciji, ubrzano će potrošiti kiseonik, nakon čega, neminovno je, slijedi posljednji ekser.

A, da je sve manje kiseonika razotkrila je potpisana izjava u kojoj je potvrđeno jednosmjerno bošnjačko samodjelovanje u oblikovanju buduće BiH direktno usmjerene protiv Republike Srpske.

Navedeno u potpisanoj izjavi da je „bošnjačko stanovništvo skoro potpuno biološki i politički eliminisano sa prostora Republike Srpske“, te „da se nije odustalo od potpune eliminacije Bošnjaka i Islamske zajednice sa prostora Srpske…“, predstavlja neistinito, neiskreno i jednostrano posmatranje čelnih prvaka bošnjačkog naroda o položaju povratnika u Republici Srpskoj.

Neiskreno je, jer se u potpisanoj izjavi nigdje ne pominje kakav je odnos bošnjačke politike prema srpskim povratnicima u Federaciju BiH, što je direkto u suprotnosti sa potpisanom izjavom i proklamovanoj ravnopravnosti naroda.

Najbliže je izgleda istini da bošnjački političari ne govore više o položaju Srba u Federaciji, kao konstanti, jer su, bošnjačkim politikama prema povratnicima, Srbi potpuno fizički eliminisani sa tog prostora ili su kao narod postali istinski zanemarljiv, ne samo statistički, nego i politički broj.

Nakon što je bošnjačka politika očistila Federaciju od Srba i svela ih na beznačajan minimum koji koristi kada joj zatreba za multietničko političko obmanjivanje međunarodne i BH zajednice, sada je izgleda naumila da, opet političkim prevarama, aktuelizuje bošnjačko pitanje u Republici Srpskoj o navodnoj ugroženosti i iz toga putem političke galame, a ne istine ostvari naum centralizovane BiH.

Bošnjaci, bez uvažavanja i dogovora sa drugim političkim subjektima koji nisu na liniji /pro/bošnjačke politike traže način da podrede sve sebi i steknu legitimitet, i tamo gdje ga nikada nisu imali. Tome ide u prilog i potpisana izjava bošnjačkih stranačkih lidera, uz politički angažman Islamske zajednice u BiH.

Izjava prvog čovjeka Islamske zajednice Huseina Kavazovića federalnim medijima da je „osjetio potrebu da posreduje među predstavnicima vlasti koji mogu pomoći iznalaženju politika koje će predstavljati konkretan odgovor nakon poslednjih dešavanja u Republici Srpskoj, a naročito pokušaja da se Bošnjaci, Hrvati i ostali građani nesrpske nacionalnosti u potpunosti eliminišu iz političkog života i da se završi proces etničkog čišćenja“, nije iznenađujuća i u skladu je sa njegovim ranijim razmišljanjima.

Treba se samo prisjetiti Kavazovićevih riječi izgovorenih 24. maja 2016. godine na skupu u Švajcarskoj kada je, govoreći o prestojećim izborima u BiH, pozvao Bošnjake da se registruju i glasaju u Srebrenici i da, kako su prenijeli mediji, ne dopuste da „vlah vlada u Srebrenici“.

„Nećemo halaliti nikome ko bude mogao, a ne bude hteo. Svako ko može dati svoj glas, svako ko može da se registruje, svako ko može dozvoliti da ’vlah’ ne vlada u Srebrenici. Nek mu je haram /nečisto/ ako to ne učini. To je naše i to ne možemo ostaviti“, rekao je tada Kavazović.

Da se Kavazović potpuno uklapa u sarajevski politički mozaik, „da do podne misli jedno, a po podne drugo“, i da nije za dogovor nego za jednosmjernu bošnjačku ulicu, potvrđuju i njegove riječi na otvaranju Ferhadije u Banjaluci o pomirenju među narodima i vjerama u BiH, da bi, samo desetak dana nakon Banjaluke, u Švajcarskoj vrijeđao pripadnike srpskog naroda nazivajući ih „vlasima“.

Kavazović je, kao što se vidi, samo potvrdio kontinuitet svog razmišljanja o Srbima u Republici Srpskoj, ali je zato pomalo iznenađujući, ali istinski opominjuće za srpski narod pristanak lidera SBB-a Fahrudina Radončića da stavi potpis na tekst pomenute izjave.

Radončić je svojim potpisom potvrdio savez o zajedničkom političkom djelovanju sa Islamskom zajednicom usmjeren protiv Republike Srpske i njenih građana, što je nespojivo sa njegovim često iznošenim legalističkim i demokratskim principima o uvažavanju Srba kao konstante, bez koje je, uvažavjući sve razlike, nemoguće graditi demokratski kapacitet BH zajednice.

Republici Srpskoj, bez obzira na sve bošnjačke saveze vjerske ili političke, ostaje da samostalno gradi svoj demokratski kapacitet predviđen Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustavom BiH koji kaže da se „BiH sastoji od Republike Srpske i Federacije BiH…“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se