-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Objavljen Zbornik radova učenika „Kulturni spomenici“

U izdanju udruženja građana Centar za istraživanja i poslovnu edukaciju iz Zvornika objavljen je Zbornik eseja, pjesama i priča učenika viših razreda osnovnih i srednjih škola, pod naslovom Kulturni spomenici. Štampanju Zbornika prethodio je literalni konkurs na temu Kulturni spomenici i njihov značaj za lokalnu zajednicu.

„Zbornik je podijeljen na tri poglavlja“, ističe Goran Popović, glavni urednik Zbornika. „Eseji na temu kulturnih spomenika nalaze se u prvom poglavlju. Opisujući spomenike u svom mjestu učenici su prikazali i sopstveno poimanje očuvanja spomenika kulture. Drugo poglavlje sastoji se od jedne pjesme u kojoj nas talentovana buduća pjesnikinja opominje da su spomenici podsjetnik na naše pretke. Dvije priče sačinjavaju treće poglavlje. Kroz pogled dječaka na vrhu najviše kule upoznajemo se sa izgledom stare tvrđave u Doboju, kao i najznačajnijim događajima iz njene prošlosti. U drugoj priči prikazana je neraskidiva veza prabake i unuka sa spomenicima njihovog mjesta.“

Za najbolji rad na literalnom konkursu stručni žiri je proglasio esej Teodore Kuljić, učenice 8. razreda osnovne škole „Sveti Sava“ iz Zvornika.

Štampanje Zbornika dio je projekta Znanjem za očuvanjem kulturnih spomenika koji je u toku 2020. godine sporoveo Centar za istraživanja i poslovnu edukaciju. Projekat je sufinansiran od strane Ministarstva Civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Promocija Zbornika očekuje se nakon ukidanja trnutnih epidemioloških mjera.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se