U trendu

Niske pobude visokog predstavnika

Od kraja rata pa do danas, sedmorica diplomata obavljali su funkciju visokog predstavnika. I bilo je među njima nekih zaista ozbiljnih i priznatih diplomata. Od šest prethodnika, niti jedan se na toj funkciji nije zadržao ni približno dugo kao Valentin Incko. Od 1. marta 2009. godine pa do danas, sadašnji visoki predstavnik obitava na funkciji. I kao i svi njegovi prethodnici, njegovo djelovanje svodi se na proizvoljno tumačenje Dejtonskog sporazuma, i kontinuirane pritiske na Republiku Srpsku, te unošenje nemira i produbljivanje podjela, u našoj i bez toga, duboko podijeljenoj, državnoj zajednici. Kada neko ko je postavljen da bi uticao na sprovođenje mira, prevazilaženje sukoba i poboljšavanje odnosa među narodima, ulaže maksimalan napor da sukobe produbljuje, odnose kvari, i narušava mir, potpuno je razumljivo da se postavi pitanje njegove svrsishodnosti? U krajnjem slučaju naši narodi mogu sasvim lijepo da se svađaju i bez visokog predstavnika koji požare gasi benzinom.

U vremenu kada se Bosna i Hercegovina suočava sa dva jako velika problema: migrantskom krizom i pandemijom virusa Kovid- 19, visoki predstavnik očigledno smatra da su pitanja od najvažnijeg značaja tabla na studentskom domu i povelje koje je dodijelila Narodna skupština Republike Spske. Zašto se gospodin Incko nije na primjer angažovao u pravcu pronalaska rješenja za najezdu migranata zbog kojih građani graničnih dijelova Bosne i Hercegovine žive u kontinuiranom strahu već duže vrijeme. Zašto se umjesto bavljenja trivijalnostima, nije angažovao i preko svojih diplomatskih veza barem pokušao da obezbijedi neki kontigent vakcina protiv virusa? Ostaje nam samo da se pitamo. Očigledno je dovoljno povremeno udariti na Republiku Srpsku, kako bi se nekome negdje opravdala plata od 24 000 evra mjesečno. Što bi radio nešto zaista korisno, kad već ne mora?

Očigledno je da su poslednji Inckovi istupi, samo manevar, kako bi u sutonu mandata ostavio utisak da je za ovih 12 godina nešto radio, jer je izvijesno da u Bosnu i Hercegovinu uskoro stiže novi visoki predstavnik, sa ( u to ne treba sumnjati) novim pritiscima na Republiku Srpsku, koji će bojim se biti mnogo jači i usmjereni na mnogo važnije stvari od tabli i povelja.

Back to top button