12 C
Zvornik
25. април 2024.

Međunarodni dan otvorenih podataka

6. marta ove godine se obilježava međunarodni dan otvorenih podataka. To je godišnji događaj koji promovira upotrebu otvorenih podataka a održava se globalno i obično uključuje veliki broj aktivnosti širom svijeta kao što su seminari, demonstracije, radionice, hakatone, obuke ili najave objavljivanja otvorenih podataka. Ove godine održati će se 276 događaja širom svijeta. 

Otvoreni podaci su podaci koje svako može slobodno koristiti i distribuirati bez ograničenja u vezi autorskih prava, patenata ili drugih mehanizama kontrole. Ciljevi pokreta za otvorenim podacima su slični ciljevima srodnih pokreta kao što su softver otvorenog koda, otvoreni hardver, otvoreni sadržaj, otvoreno obrazovanje, otvoreni obrazovni resursi, otvorena vlada, otvoreno znanje, otvoreni pristup, otvorena nauka i otvoreni Internet. 

Jedan od najvažnijih oblika otvorenih podataka su podaci javne uprave u otvorenom formatu, koji nastaju radom institucija vlasti. Ovakvi podaci su prepoznati kao ključni alat za otvaranje javnih institucija prema građanima, medijima i civilnom društvu, a važni su za jačanje transparentnosti i društvene odgovornosti. 

Bosna i Hercegovina (BiH) trenutno nema usvojenu javnu politiku o otvorenim podacima. Partnerstvo za otvorenu vlast (POV) preporučilo je u svom posljednjem izvještaju za BiH da se u saradnji sa civilnim društvom razvije državna strategija otvorenih podataka koja bi trebala podstaći otvaranje raznih javnih registara i drugih administrativnih podataka. 

Kompletan izvještaj za Bosnu i Hercegovinu možete pročitati na

https://www.opengovpartnership.org/wp-content/uploads/2020/12/Bosnia-Herzogovina_Design_Report_2019-2021_BOS.pdf

Partnerstvo za otvorenu vlast (POV)je globalno partnerstvo koje okuplja reformski opredijeljene predstavnike iz institucija vlasti i lidere iz civilnog društva kako bi pripremili akcione planove koji  ine institucije vlasti inkluzivnijim, prilagodljivijim i odgovornijim.

Partnerstvo za otvorenu vlast (POV) nudi korisne informacije i materijale za sve zainteresirane o otvorenim podacima, dobrim praksama i međunarodnim standardima u ovoj oblasti:

https://www.opengovpartnership.org/open-data/

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se