5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Lajen: Nalazimo se u krizi vijeka

BRISEL – Evropska unija (EU) bi mogla da preduzme restriktivnije mjere u vezi sa izvozom vakcina protiv kovida 19 radi očuvanja doza za sopstvene građane usljed trećeg talasa pandemije virusa korona, rekla je danas predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajenova je izjavu dala nakon što se šest članica EU požalilo Briselu zbog smanjenih isporuka koje otežavaju program vakcinacije i to bi moglo da utiče na planove za obnovu putovanja tokom ljetnjih odmora.

EU se suočava sa akutnim nedostatkom vakcina zbog smanjenih isporuka od „Astra Zeneke“.

„Nalazimo se u krizi vijeka. Ukoliko se situacija ne promjeni, moraćemo da razmotrimo kako da izvozimo doze u zemlje koje proizvode vakcinu zavisno od njihovog stepena otvorenosti. Razmotrićemo i da li je adekvatan i izvoz zemljama koje imaju veću stopu vakcinacije od nas“, istakla je Fon der Lajenova.

Spora kampanja vakcinacije ugrožava planove bloka za pokretanje „zelenih digitalnih potvrda“ koje će sadržavati informacije o vakcinacijama, testiranju i oporavku od kovida 19 kako bi putnici mogli slobodno da ponovo putuju.

Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Letonija i Slovenija su u razgovoru sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom izrazile zabrinutost zbog distribucije vakcine protiv kovida 19.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se