“Ja sam Dara iz Jasenovca”: Potresna ispovest Jelene Buhač po čijoj istinitoj priči je snimljen film

"Ta trauma ostala je trajno zabeležena, kao i trenutak kada su nas razdvojili od naše majke i kada su mi odneli brata. Imala sam sreće, spasila me je Diana Budisavljević", rekla je Buhač Radojičić

Jelena Buhač Radojičić, koja je kao devojčica preživela užase jasenovačkog logora, obratila se na konferenciji za novinare u organizaciji Udruženja logoraša Jasenovca, na skupu koji je u Beogradu upriličen u znak podrške prof. dr Gideonu Grajfu, ekspertu za Aušvic i Holokaust, a protiv pisanja američkog “Varajetija” i “Los Anđeles tajmsa” o filmu “Dara iz Jasenovca” i dovođenja u pitanje verodostojnosti i istinitosti o stradanju Srba u tom logoru.

– Film vrsnog reditelja Predraga Gage Antonijevića, snimljen je na bazi moje istinite priče. Ja sam zapamtila kako su ubili brutalno, preda mnom, onu ženu koja je sakrila zlato u punđi, majka nije mogla da mi skloni pogled iako je okrenula moju glavu ka kecelji. Ta trauma ostala je trajno zabeležena, kao i trenutak kada su nas razdvojili od naše majke i kada su mi odneli brata. Nekada me sve te traume bude noću. Imala sam sreće – kazala je Radojičićeva, piše “Politika”, te dodaje:

– Spasila me je Diana Obekser Budisavljević. Međutim, ni danas ne znam sudbinu moga brata, jer smo bili razdvojeni. Možda i moj brat živi negde i ne zna da je Srbin, jer bio je samo beba.

Učesnici konferencije, mahom preživeli logoraši koji su u Jasenovcu bili zatočeni kao deca, potpisali su se tom prilikom na unutrašnji primerak Grajfove knjige “Jasenovac – Aušvic Balkana” i ispisali svoje poruke “Ja sam Dara iz Jasenovca”. Ta publikacija će, uz zahtev “Varajetiju” i “Los Anđeles tajmsu” da se objavi ispravka tekstova u ovim glasilima i uz Grajfovo protestno pismo, biti poslata na adrese ova dva medija.

braćajući se novinarima, Jelena Buhač Radojičić, koja je došla na konferenciju uprkos teškoj povredi ruke, pokazala je logoraške kartone.

– Došla bih i na jednoj nozi samo da pokažem logoraški karton lično, da bi se skinula anatema sa filma o “Dari iz Jasenovca” gde su neobavešteni novinari napisali da se radi o “srpskoj mitomaniji” i fikciji, da se Jasenovac nije dogodio i da nije bio logor za Srbe. Imala sam samo sedam godina, a već sam bila u logoru Jasenovac. Izgubila sam 89 članova bliže i dalje porodice. Jasenovac se zaista desio. Aušvic se zaista dogodio. Zato zaustavimo reviziju. Još smo živi. Sećamo se. Budimo glas nevinih žrtava – istakla je ona.

Kako navodi “Telegraf”, ranije je Radojičićeva u ispovesti opisala kroz kakve sve strahote je prošla. Ustaše su joj ubili oca, brata, babu i dedu.

– Sa majkom Anom i dva brata Živkom (9) i Ilijom (2) stigla sam u aprilu u jasenovački logor Stara Gradiška. Bili smo stalno gladni, dobijali smo samo jedan obrok, a kažu da su nam u taj jedini obrok sipali sodu, ali verovatno ne dovoljno da nas ubije – priča ona.

Logoraši su stalno bili gladni, nije bilo soli, hleba, a vodu su pili iz bunara koja se mešala sa fekalijama, jer su oko bunara zatvorenici vršili nuždu.

– Još se sećam da sam stalno bila gladna, ali da mi je majka objasnila da smo u logoru i da nema hleba. Sećam se da sam stalno vadila mrvice iz njenog džepa – govorila je Radojičićeva.

Razdvajanje od majke bilo je nešto najstrašnije za nju i braću, a nikada nije i neće zaboraviti vrisku mališana koje odvode od roditelja.

– To su slike koje ne blede. Još vidim oca kako odlazi, vidim majku koja se rastaje sa mnom. Vidim baku koja glođe kosti, tu decu koja plaču dok ih razdvajaju od roditelja…

Priča da ni posle rata nisu nestale njihove nedaće, glad ih je pratila tokom odrastanja, majka je radila najteže poslove, tovarila drva… samo da bi njih dvoje prehranila.

– Nikada nisam odustala od brata Ike. On je po rođenju imao crveni beleg na obrazu i sve se nadam da ću, kad prođe korona, možda imati više sreće. Mlađi je od mene. Tražila sam ga preko spiskova Dijane, preko filma koji je pre nekoliko godina snimao Tihomir Stanić, a koji nije gotov. Nema arhiva od Zagreba do Jerusalima gde nisam zavirila. Možda se ljudi posle korone probude bolji i shvate da užas može svakoga da pogodi – sa nadom zaključuje Jelena.

Izvor
24 Sedam
Back to top button