9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Igrali se države, uvjerili se da ne ide – vrijeme za razlaz

Državni, dobronamjerni i korektni potezi zvaničnog Beograda da pomogne narodima u BiH u prevazilaženju teške situacija izazvane virusom korona, nažalost, u dijelu bošnjačke političke javnosti izaziva otpor, nezadovoljstvo, nezahvalnost, pa čak i neprijateljski stav prema Srbiji.

Političko Sarajevo time, umjesto zahvalnosti, i dalje nastoji da zadrži stereotipe koje njeguje u bošnjačkom narodu da je Srbija agresor i da ima teritorijalne ambicije prema BiH.

Bošnjačka politika, naročito najistureniji dio SDA, živi u strahu da će se otkriti istina o proteklom ratu u BiH, o namjernim i nenamjernim ratnim žrtvama, pa nastoji da zadrži dosadašnje stereotipe iz kojih od nekih međunarodnih organizacija izvlači određene benefite za vlastite interese.

Zadržavanjem starih stereotipa, koji vremenom gube na snazi zbog pojavljivanja novih istinitih činjenica, bošnjačka politika istovremeno pokazuje totalnu nesposobnost da samostalno organizuje normalan život u Sarajevu i ostalim kantonima sa bošnjačkom većinom u prevazilaženju virusne pandemije.

Nezadovoljni bošnjački građani počinju da reaguju različito na nesposobnost bošnjačkog političkog vrha koji umjesto brige o vlastitom narodu i dalje, nažalost, sanja o nekakvoj suverenoj, nedjeljivoj i nezavisnoj BiH.

Bivši poglavar Islamske zajednice Mustafa Cerić ne može ni sebi ni drugim Bošnjacim iz vlasti da oprosti što se, kako kaže, dozvolila „ova sramota vijeka za naš narod i državu“ da se vakciniše u Srbiji.

Smatrajući vakcinisanje građana BiH u Srbiji nezapamćenim poniženjem, Cerić navodi da mu nije jasno kako bošnjačka vlast nije sposobni da nabave nekoliko miliona vakcina za Bošnjake.

On žestoko kritikuje bošnjačku vlast što se u nabavci vakcina nije više oslonila na turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kojem je, kako kaže, Alija u amanet ostavio da brine o Bošnjacima i Bosni.

Zaboravlja Cerić da Bosna nije država kakvom je on zamišlja, da nikada neće ni biti, niti će biti Alijin amanet.

Političko Sarajevo sve više pokazuje nesposobnost da bilo šta organizuje u korist građana. Posebno je nesposobno da vodi ozbiljne poslove. To je nedavno pokazala i „sarajevska četvorka“ prilikom izbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva i političke manipulacija oko izbora Ivane Marić za zamjenika gradonačelnika istog grada.

Ne ulazeći u političke ili neke druge razloge i igre oko izbora ovo dvoje već bivših potencijalnih kandidata za pomenute funkcije, sarajevska čaršija ostaje sebi vjerna u začaranom krugu „tamnog vilajeta“ iz kojeg neće ili objektivno ne može da izađe.

Nije niko smetao Bošnjacima da nabave vakcine, niko nije smetao čangrizavoj sarajevskoj politici da bira vodeće ljude svog grada, osim ako su ih smatrali slojevito nepodobnim za obavljanje pomenutih funkcija pa su odglumili planiranu političku igru da poniže svoje sugrađane.

Izgleda da sve više raste nezadovoljstvo običnih ljudi, koji ostaju kod kuće nevakcinisani ili „hrle u Beograd“ po zdravlje, protiv ovakve bošnjačke politike koja za svoju nesposobnost traži krivca u drugom, čak i u onome koji dobronamjerno pomaže.

U tom pravcu reagovao je i zenički bibliotekar Haris Abdagić koji je na „Fejsbuku“ poručio: „Eto, igrali smo se države. Hajmo se sad lijepo pripojiti Srbiji, tu je i Makedonija i eto po Jugoslavije. Ljepota. Nisam nimalo ironičan“.

A, da se ne bi igrali više države, Srbi, Hrvati i Bošnjaci ne treba da se pripajaju Srbiji, nego da se drugarski, uz prijateljski stisak ruke, raziđu i mirno žive na svojim teritorijalnim jedinicama kao komšije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se