9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Bošnjaci nastavljaju opstrukciju i bojkot u Srebrenici

SREBRENICA – Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić izjavio je da bošnjački blok stalnim iznošenjem novih zahtjeva i ultimatumima, kao da je izborni pobjednik, želi da onemogući rad Skupštine opštine i destabilizuje ovu lokalnu sredinu.

„To žele da iskoriste za ostvarivanje nekih ciljeva za koje nisu nadležne opštinske vlasti i što ne treba da bude predmet međustranačkog sporazuma za konstituisanje i funkcionisanje lokalne vlasti“, ukazao je Grujičić.

On je, nakon današnje konstitutivne sjednice Skupštine opštine, rekao da su pregovori koji su prethodnih dana vođeni između srpskog i bošnjačkog bloka nagovijestili da neće biti lako doći do dogovora i da će biti teškoća u radu novog skupštinskog saziva.

Grujičić dodaje da se to danas i obistinilo, jer su Bošnjaci napustili sjednicu.

„Već smo navikli na ovakav scenario da Bošnjaci odmah napuštaju sjednice ako ne mogu da nametnu svoje stavove i ostvare ciljeve. Bošnjaci su na novembarskim izborima izgubili, pa su tražili ponavljanje, a zatim bojkotovali februarske izbore tražeći međunarodnu intervenciju“, rekao je Grujičić.

On ističe da bošnjački blok sada želi da to pregovorima sanira i da u raspodjeli rukovodećih pozicija sa šest odbornika dobiju veći broj od srpske strane, koja ima 15 odbornika.

„Nudili smo im velikodušno ravnomjernu raspodjelu, ali oni su tražili više, kao da su izborni pobjednici i to nismo i nećemo prihvatiti jer je u pitanju ucjena“, poručio je Grujičić.

On ističe da je zbog bojkota izbora bošnjačka pozicija slabija u odnosu na srpsku, a do slabljenja pregovaračke snage dovela je pogrešna politika njihovih lidera koji su tražili ponavljanje, a zatim bojkot izbora čime su izgubili tri ili četiri odbornička mandata.

Grujičić ukazuje da to bošnjački odbornici moraju shvatiti i prihvatiti kao činjenicu.

„Uprkos izbornom rezultatu bili smo spremni na dogovor sa bošnjacima nudeći im devet rukovodećih pozicija da bismo deblokirali rad opštine, usvojili budžet i nastavili sa realizacijom programa rada i realizaciju započetih projekata. Međutim, bošnjačka strana sa 22 odsto povjerenja birača tražila je više rukovodnih pozicija nego što ima srpska strana sa 72 odsto povjerenja birača“, kaže Grujičić.

On ističe da je to bio režirani scenario jer su i najavljivali da će doći i položiti zakletvu i napustiti sjednicu iznoseći mnoštvo nerealnih zahtjeva i superviziju stranih ambasadora u lokalnim pregovorima.

Prema njegovim riječima, bošnjačka strana ne prestaje sa ucjenama i najavljuje da će tražiti da u ovu zamku uvuče i rukovodstvo Republike Srpske, BiH i međunarodne predstavnike za čim nema potrebe.

On je izrazio spremnost srpske strane da se pregovori nastave ukoliko bošnjačka strana želi da prihvati izborni rezultat i doprinese radu Skupštine opštine u interesu građana koji su ih birali.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se