15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Preminuo sudija Apelacionog vijeća, moguće odlaganje presude Mladiću

Izricanje pravosnažne presude Ratku Mladiću, koje je sudski Mehanizam u Hagu planirao za maj, trebalo bi da bude odgođeno zato što je jedan sudija Apelacionog vijeća preminuo, navodi Beta.

Haški sud saopštio je da je preminuo Gustavo Kam iz Burkine Faso, sudija petočlanog Apelacionog vijeća koje razmatra žalbe Mladićeve odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu.

Predsjednik suda Karmel Ađijus je, kako je iz Haga saopšteno kasno sinoć, umjesto preminulog sudije Kama (62) u Apelaciono vijeće imenovao sudiju Mustafu el Baja iz Maroka.

Po pravilima suda, novom sudiji mora se dati izvjesno vrijeme da se upozna s predmetom prije nego što Apelaciono vijeće nastavi s razmatranjem pravosnažne presude Mladiću.

Iz toga proizlazi, kako navodi Beta, da će donošenje i izricanje pravosnažne presude, koje je predsjednik Ađijus u posljednjem izvještaju Savjeta bezbjednosti UN-a najavio za maj, morati da bude odloženo.

Okončanje haškog procesa Mladiću već je nekoliko puta odgađano zbog pandemije virusa korona i operacije kojoj je Mladić bio podvrgnut u martu prošle godine.

Mladić je posljednji put u haškoj sudnici bio u avgustu prošle godine za vrijeme rasprave o žalbama na prvostepenu presudu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se