15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Pet razloga zbog kojih je dobro da plačemo

Da li ste se ikada zapitali koje su emocionalne ili fizičke prednosti plakanja?

Evo kako suze utiču na naše zdravlje i emotivno i fizičko: 

Plakanje oslobađa stresa

Poznato je da plakanje ima i fizički i mentalni uticaj čišćenja. Suze pomažu tijelu da se oslobodi od hormona stresa koji je poznat kao kortizol. Naučnici su ustanovili da plakanje zaista ima zdravstvene koristi. Ponekad se u njima krije lijek.

Kada ste napeti i pod stresom, plakanje može značajno da vam pomogne. Suze djeluju opištajuće i poput lijeka koji će vas smiriti. Prema istraživanju, plač aktivira parasimpatički nervni sistem, koji kada se aktivira, djeluje umirujuće na mozak.

Visok krvni pritisak

Visoki krvni pritisak može da dovede do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, srčanog udara, demencije, pa čak i problema sa bubrezima, ali plakanje pozitivno utiče na krvni pritisak, umiruje puls i drži ga pod kontrolom.

Akumulacija toksina

Suze koje teku iz očiju dok plačete mogu da očiste nečistoće, poput dima i prašine. Takođe, one ispiraju toksine koji se zbog stresa nakupljaju u tijelu, što pomaže u povećanju kortizola u tijelu, što rezultira boljim raspoloženjem.

Fizička bol

Znate da kada osjećate fizički bol, ponekad nesvjesno pustite po koju suzu. Upravo na taj način se umanjuje osjećaj bola. Istraživanje je pokazalo da se plakanjem oslobađa oksitocin, poznatiji kao hormon ljubavi i endorfin, hormon sreće. Navedeni hormoni čine da se ljudi osjećaju dobro, a mogu olakšati i fizičku i emocionalnu bol.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se