8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Peći u učionicama u Potočarima, nastava od ponedeljka

U devet učionica u područnoj školi u Potočarima biće postavljene peći za zagrijavanje i od ponedjeljka, 8. februara, počeće redovna nastava za 140 đaka ove škole, koja je u sastavu „Prve osnovne škole“ u Srebrenici, rekao je Srni načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javne servise ove opštine Bego Bektić.

On je istakao da je u današnjem razgovoru sa roditeljima djece iz škole u Potočarima dogovoreno da se sačine prioriteti za rješavanje određenih nedostataka i potreba ove škole i da se na osnovu toga krene u njihovu realizaciju.

Danas je došlo do okupljanja roditelja učenika područne škole u Potočarima koji su tražili da se omogući njihovoj djeci da redovno pohađaju nastavu u školi umjesto onlajn nastave koja se organizuje za đake ove škole zbog havarije kotlova i nemogućnosti zagrijavanja učionica.

Zamjenik direktora ove škole Amela Hadžić rekla je novinarima da su oba kotla za zagrijavanje područne škole u Potočarima u kvaru i zbog dotrajalosti ne mogu biti remontovani, te da je zbog toga krajem decembra prekinuto izvođenje nastave u ovoj školi i organizovana onlajn nastava.

Ona je rekla da su obavljene aktivnosti i od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske dobijeno je 19.000 KM za nabavku i instalisanje novih kotlova, ali da se zbog zakonske procedure to još nije uradilo.

„Pojavila su se četiri ponuđača na tenderu. Odabrali smo jednog, ali su se dva žalila i to je produžilo proceduru i odgodilo rješavanje ovog pitanja“, pojasnila je Hadžićeva.

Prema njenim riječima, roditelji nisu prihvatili prijedlog da se organizuje prevoz i da njihova djeca pohađaju nastavu u centralnoj školi u Srebrenici, koja je udaljena svega šest kilometara od ove škole.

Ona je istakla da je nakon rata u obnovu i opremanje škole u Potočarima uloženo oko 250.000 KM, ali da mnogi radovi nisu kvalitetno izvedeni i ugrađeni su neadekvatni materijali tako da je neminovna sanacija krova i pojedinih učionica i da škola vodi aktivnosti da se obezbijede sredstva da se to učini.

„Obezbijedili smo peći za svaku učionicu i od ponedjeljka ćemo organizovati nastavu u školi. Korištenjem drva i uglja zagrijavaćemo učionice dok se ne sprovede procedura i osposobi sistem centralnog grijanja u školskom objektu u Potočarima“, zaključila je Hadžićeva.

Na današnjem skupu istaknuta je i potreba izgradnje fiskulturne sale koju ova škola ne posjeduje.

Predstavnik roditelja Zijada Efendić rekla je da su se roditelji učenika danas okupili da ukažu na probleme grijanja i organizovanja onlajn nastave i traže da se preduzmu potrebne aktivnosti da djeca pohađaju nastavu u školi za koju smatraju da je kvalitetnija i korisnija od nastave na daljinu.

Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Begija Smajić, koja je zaposlena u ovoj školi i čija djeca pohađaju tu školu, rekla je da je preuzeto sve da se stvore uslovi za normalno organizovanje nastave u školi u Potočarima, ali da zbog poštovanja zakonske procedure još nije osposobljeno grijanje u objektu i da se pristupilo alternativnom rješenju da bi djeca mogla pohađati nastavu dok se obavi procedura i ugrade nove peći za zagrijavanje kompletne škole.

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić rekao je da podržava zahtjeve roditelja i da treba sačiniti listu prioriteta, te da je opština spremna da pruži određenu vrstu podrške nakon održavanja ponovljenih izbora, jer budžet za ovu godinu nije usvojen i do konstituisanja nove vlasti opštinski računi su blokirani za bilo kakvo plaćanje i nabavke.

Grujičić je obećao da će se založiti da se u ovoj školi stvore zavidni uslovi za organizovanje nastave.

On je istakao da je opština i do sada izdvajala određena sredstva za neke potrebe škola iako ih finasira Ministarstvo prosvjete i kulture te da opština godišnje izdvaja više od 300.000 KM za prevoz učenika

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se