18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Oskrnavljen Cetinjski manastir: Vandali polomili i uklonili krst sa kapije

Za sada nepoznati počinioci polomili su i uklonili krst sa kapije Cetinjskog manastira, kroz koju se prolazi do sedišta Mitropolije crnogorsko-primorske i manastirskog konaka, saopštila je Mitropolija.

„Kampanja protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i Srpske Pravoslavne Crkve, nažalost, ne prestaje“, navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije su pozvali počinioca da vrati krst, navodeći da će u tom slučaju povući prijavu koju su podneli policiji.

„Sudeći po onome što znamo, ova kapija je tu od vremena Mitropolita crnogorsko-primorskog (prethodno Mitropolita pećkog i potonjeg Patrijarha srpskog) dr Gavrila Dožića, te je, dakle, u svojih stotinjak godina pregurala i okupaciju Drugog svetskog rata i decenije režima, blago rečeno, nenaklonjenog Crkvi, i devedesete godine prošlog veka u kojima je oko manastira više puta bilo nasilnih incidenata“, navode iz Mitropolije.

Kako navode, ovo kukavičko skrnavljenje najverovatnije je izvršeno pod okriljem noći, kad se većina nepočinstava i čini.

Teško da možemo računati na savest onoga ko je ovako nešto uradio, ali ako je u njemu ostalo i trunke čojstva, javno ga pozivamo da krst ostavi pred obezglavljenom kapijom. Može i po noći, kad niko ne gleda, kako ga je i uklonio, navodi se u saopštenju.

„Iako, po zapovesti Gospodnjoj, praštamo toj nesrećnoj duši ovo nedelo, kao građani ne možemo da dozvolimo da se ovakve stvari ponavljaju, pa smo policiji prijavili događaj, uz očekivanje da će brzo pronaći počinioca. Ukoliko krst vrati, povući ćemo prijavu, jer nam zbilja nije cilj njegovo kažnjavanje, a vraćanje bi bio znak pokajanja“.

Mitropolija crnogorsko-primorska navodi da ovo nedelo ima svog neposrednog izvršioca, ali i desetine i stotine inspiratora, koji uporno Crkvu lažno optužuju za sve društvene probleme i predstavljaju je kao neprijatelja Crne Gore, što je, kako se ističe, ogavna i bestidna laž.

„Stoga zahtevamo od svih onih koji inspirišu ovakva nedela svojom anticrkvenom kampanjom da prekinu sopstveni govor mržnje, i da prestanu da obmanjuju javnost o našoj Crkvi. Zaista, prevršili su svaku meru“.

Uvereni smo da i ostali javni delatnici i društveni činioci prepoznaju koliko je opasno ovo kontinuirano targetiranje Pravoslavne Crkve u crnogorskom javnom prostoru, te očekujemo od njih da reaguju na tu činjenicu jednako odlučno i snažno, kao što to čine u nekim drugim slučajevima, ističu iz Mitropolije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se