24.3 C
Zvornik
29. септембра 2022.

„Novosti“: Pet zemalja spremno da povuče priznanje samoproglašenog Kosova

Srbija ima čvrste garancije pet zemalja da su spremne da povuku odluku o priznavanju lažne države Kosovo i ukoliko Priština bude prekršila sporazum po kome treba da se uzdržava od kandidatura za prijem u međunarodne organizacije, Beograd će od tih država zatražiti da aktiviraju otpriznavanje, nezvanično saznaju „Večernje novosti“ u Vladi Srbije.

Beograd i Priština obavezali su se vašingtonskim dokumentom iz septembra 2020. da pristaju na jednogodišnji moratorijum na kampanju za povlačenje priznavanja, odnosno, na podnošenje zahtjeva za prijem u neku od međunarodnih organizacija.

Međutim, predsjednik Aleksandar Vučić nedavno je ukazao da Albanci hoće da učlane Kosovo u Konferenciju međunarodnih sudova.

„Ako to hoće, to znači da ne poštuju Vašingtonski sporazum. Ako se do kraja februara i do početka marta pokaže da je to istina, to onda znači da oni više ne poštuju nijednu normu Vašingtonskog sporazuma. Nema problema, ali mi ćemo biti primorani da na to odgovorimo onako kako to ozbiljna i odgovorna država čini. A, odgovor im se neće nimalo dopasti. Ne verujem da će se radovati novim povlačenjima priznavanja, a ja sada mogu da im kažem da će ih biti“, rekao je Vučić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se