5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Kovačević: Incko obmanjuje javnost, dužan je podnijeti izvještaj Srpskoj

Izjavom da je visoki predstavnik dužan podnositi izvještaj samo Savjetu bezbjednosti UN, Valentin Incko je još jednom na najjeftiniji mogući način pokušao obmanuti javnost u Republici Srpskoj i BiH, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

„Mi smo, s druge strane, već odavno navikli da Valentin Incko izuzetno slabo poznaje Dejtonski mirovni sporazum i da najslabije poznaje upravo jedini aneks koji se tiče upravo visokog predstavnika, a to je Aneks 10 ovog sporazuma. Aneksom 10 je sporazumom strana uvedena funkcija visokog predstavnika i u članu 2 Aneksa 10 pod tačkom e) piše: „Visoki predstavnik će periodično izvještavati UN, EU, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku i sprovođenju Mirovnog sporazuma u vezi sa zadacima predviđenim u ovom sporazumu“, istakao je Kovačević za Srnu.

Osim toga, dodao je Kovačević, na početku Aneksa 10 jasno je naglašeno i koje su to strane, a to su tadašnja Republika BiH, Republika Hrvatska, Savezna Republika Јugoslavija, FBiH i Republika Srpska.

Kovačević, koji je savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za unutrašnju politiku, istakao je da je zahtjev SNSD-a i Narodne skupštine Republike Srpske da visoki predstavnik, u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, podnese izvještaj Republici Srpskoj i Narodnoj skupštini Republike Srpske u potpunosti je utemeljen i u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

„Pozivamo Valentina Incka da prestane obmanjivati javnost u Republici Srpskoj i BiH, da prestane umišljati i davati sebi potpuno neutemeljena monarhistička ovlaštenja i da u skladu sa Dejtonskim sporazumomm podnese izvještaj zainteresovanoj strani – Republici Srpskoj“, poručio je Kovačević.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se