Кosanović: Ustaše ubile 91 pripadniкa Tesline familije

Ustaše u Nezavisnoj Državni Hrvatskoj su 1941. godine ubile čak 91 pripadnika familije najvećeg svjetskog naučnika Nikole Tesle, rekao je jedan od posljednjih potomaka porodice Tesla, Lazar Кosanović.

Кosanović je rekao da je dosta članova familije Tesla tokom Drugog svjetskog rata skončalo u ustaškom logoru Jasenovac.

„Ukratko, 91 potomak je stradao od ruke ustaša. Ustaše su upale u Smiljane 2. avgusta 1941. godine, zapalile crkvu u kojoj je službovao Teslin otac, pa čak i kuću Nikole Tesle“, ispričao je Кosanović za TV „Hepi“.

On je dodao da su neki od članova porodice Tesla odvedeni u logor Jasenovac, a da je „ono malo članova porodice Tesla što je ostalo, nestalo u novom genocidu od 1991. do 1995. godine“.

„Tako u Smiljanu danas ne da nema nijednog Tesle, nego nema ni jednog Srbina“, rekao je Кosanović, čija rodbinska veza sa Nikolom Teslom potiče preko najmlađe Tesline sestre Marice koja se udala u Plaškom i preuzela muževljevo prezime Кosanović.

Кosanović je naveo da su Teslina kuća i crkva spaljene tokom Drugog svjetskog rata, a isto se ponovilo i u ratu 1991. godine u Hrvatskoj.

„Hrvati mu jesu obnovili kuću u jednom trenutku, ali su je ponovo zapalili u poslednjem ratu, kao i sve njegove spomenike. Nemaju pravo da ga svojataju“, rekao je Кosanović.

On je napomenuo da je Nikola Tesla rođen u Austrijskoj carevini, a odrastao u Austrougarskoj, i da nikada nije izjavio da je Hrvat.

Izvor
SRNA
Back to top button