15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Kako započeti zajednički život: „Sitnice“ o kojima morate razmišljati

Piše Ljiljana Bugarin

Svaki početak veze je uzbudljiv i osećaj medenog meseca je neponovljiv u svakom odnosu. Sve ovo se ponavlja kada dve osobe žele da prodube svoj odnos i osamostale se, ali ponekad ovo ne dođe u pravom trenutku. Ponekad, najbolji test za jednu vezu je osamostaljivanje i početak zajedničkog života. Kako biste bili sigurni da ovo neće biti jabuka razdora u vašoj vezi, postoji nekoliko stvari koje mogu uticati na odluku o početku zajedničkog života.

zajednicki zivot 5 1

Imate iste planove za budućnost

Ne završavaju se sve veze brakom niti svaka veza traje onoliko koliko bismo to želeli. Ukoliko vidite budućnost vaše veze, porazgovarajte sa partnerom kako biste se uverili da imate isti pogled na budućnost. Iako zvuči kao kliše, razgovor o tome gde se vidite za deset i petnaest godina zaista može da pokaže kakva vam je zajednička budućnost. Ovde dolaze u obzir i ozbiljnija pitanja te se nemojte ustručavati da pitate partnera sve što vas brine i zanima. Mnogi tek ovakvim razgovorom uvide da li su srodne duše ili su u vezi sa rokom trajanja.

zajednicki zivot 4

Podela kućnih poslova

Sigurno ste posmatrali vašeg partnera kako se ponaša u nekim običnim situacijama koje uključuju jednostavne stvari oko kuće – sklanjanje jakne i cipela za sobom, manire za stolom i slično. Ovo vam je osnovni pokazatelj kako ćete funkcionisati kada započnete zajednički život. Iako većina ljudi živi po principu podele “muških” i “ženskih” poslova, današnje vreme donosi promene i brisanje granica ove podele te važi princip da dogovor kuću gradi. Nema potrebe da pravite razne spiskove, dovoljno je da se dogovorite oko poslova i trudite se da poštujete dogovor.

zajednicki zivot 3

Gde ćete živeti?

Odlazak u novi grad zarad boljih mogućnosti i poslovnih prilika nije nepoznanica kako mladim ljudima, tako i onim starijim koji bi nešto da promene. Ukoliko želite da započnete život na nekom novom mestu, potrebno je da se odlučite za tip nekretnine u koju želite da uložite novac. Jedan deo se odlučuje za kuće van grada te traže idealne lokacije gde mogu da uživaju u miru. Sa druge strane se nalaze oni koji prestonicu vide kao idealnu opciju za život zbog bogatijeg kulturnog i noćnog života i više mogućnosti za posao. Trenutna situacija na tržištu je povoljna te se mogu naći mnogobrojni stanovi u Beogradu koji odgovaraju svačijem budžetu i kriterijumima.

zajednicki zivot 2

Razgovor o finansijama

Ovo je jedan od razgovora koji možda neće biti prijatan za obe strane ali ukoliko ste ozbiljni u nameri da živite zajedno, morate biti upućeni u finansije onog drugog. Kao mala pomoć može da vam posluži i plan za budžet gde ćete upisivati koliko zarađujete, koliko vam je potrebno za sve troškove i koliko novca možete da uštedite svakog meseca. Ovo će vam olakšati raspolaganje budžetom na dnevnom nivou i sprečiti eventualne neprijatnosti i finansijske greške jer ćete uvek znati kakva vam je finansijska situacija, i pojedinačno, i u paru.

zajednicki zivot 1

Porazgovarajte o vašim navikama

Mnogi parovi nakon određenog vremena provedenog zajedno postanu jedno što znači da sve stvari obavljaju zajedno i retko šta rade sami. Iako se ovo čini kao simpatična i slatka stvar, nakon nekog vremena ćete izgubiti sopstveni identitet i polako se stopiti sa partnerom. Kako biste ovo izbegli, organizujte kafe sa svojim prijateljima ili neka druženje bez partnera, ostanite ponekad kod kuće kako biste mogli da uživate u filmu ili knjizi i jednostavno uživajte malo sami. Ovakvi rituali mogu da vas vrate na početak veze i daju vam neku samostalnost koju dugo niste imali.

Nije potrebno samo imati volju i želju, potrebno je biti realan kada su u pitanju lični stavovi i njihovo podudaranje sa voljenom osobom. Započinjanje zajedničkog života je jedan od najlepših trenutaka i ukoliko obratite pažnju na ove “sitnice”, uživaćete u ovom periodu duže nego što ste mislili.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se