19.3 C
Zvornik
02. јуна 2023.

Kafa sa kofeinom smanjuje rizik od zastoja srca!

Konzumiranje jedne ili više šoljica kafe dnevno može smanjiti rizik od zastoja rada srca, ali uslov je da kafa sadrži kofein, navodi časopis „Sirkulejšn“ /Circulation/, koji izdaje Američki savez za srce.

Analiza tri velike studije pokazala je da je manji rizik od zastoja srca uočen kod osoba koje popiju više šoljica kafe.

Naučnici su analizirali tri ranije studije sa podacima prikupljenim od 21.000 Amerikanaca koje su pratili najmanje 10 godina, a koji su pili do tri šoljice kafe dnevno.

U dvije studije utvrđeno je da svaka šoljica kafe smanjuje rizik od zastoja srca od pet do 12 odsto u poređenju sa onima koji je nisu konzumirali.

U trećoj studiji ustanovljen je 30 odsto manji rizik među onima koji su pili najmanje dvije šoljice dnevno.

Beskofeinska kafa nije izazvala takav efekat. Naprotiv, prema jednoj studiji je čak povećala rizik od zastoja srca.

Veza između kofeina i smanjenja rizika od zastoja srca iznenadila je naučnike.

Autor studije Dejvid Kao, profesor kardiologije na Medicinskom fakultetu u Aurori, u američkoj saveznoj državi Kolorado, objašnjava da se kafa i kofein u populaciji često smatraju lošim za srce jer ih ljudi povezuju sa lupanjem srca i visokim krvnim pritiskom.

„Dosljedan odnos između povećanja konzumiranja kofeina i smanjenja rizika od zastoja srca tu pretpostavku potpuno mijenja“, navodi Kao.

On kaže da rezultati analize dokazuju efekat kafe, ali to ne znači da kafa može biti zamjena za zdrav život kad je riječ o zdravlju srca.

„Nema dovoljno jasnih dokaza da bismo zaključili da konzumiranje kafe jednako smanjuje rizik od zastoja srca poput prestanka pušenja, održavanja zdrave tjelesne težine ili vježbanja“, ističe Kao

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
967PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se