SvijetVIJESTI

“Još dvije faze pandemije, kraj tek 2024.”

Pandemija koronavirusa biće završena tek 2024. godine, kada će početi takozvani „postpandemijski“ period koji će biti vrlo nalik „ludim dvadesetim“ 20. vijeka, kaže dr Nikolas Kristakis, naučnik sa Jejla.

Ozbiljni virusi utiču na našu ekonomiju, način života, a pandemije se obično odvijaju u tri faze, pa se tako, kada je riječ o koronavirusu, može govoriti o neposrednoj fazi koja će trajati do kraja 2021. godine. Potom slijedi srednja faza koja će trajati do 2023. i onda postpandemijska faza koja počinje 2024. godine.

U prvoj fazi, u kojoj smo sada, virus se širi sve dok dovoljno ljudi ne bude zaraženo i ne postignemo takozvani imunitet krda. Svijet je promjenjen – maske su obavezne, fizička distanca, mijenja se način na koji radimo, mnogi ostaju kod kuće, okreću se vjeri… Ovim tempom, za očekivati je da ćemo tek do kraja godine dostići imunitet, bilo prirodnim putem bilo kroz vakcinu, rekao je Kristakis CNN-u.

U srednjoj fazi ćemo osjećati psihološke, društvene i ekonomske posljedice koronavirusa. Milionima će biti potrebna medicinska njega, promjeniće se način na koji radimo, putujemo. Pandemija je ubrzala i trendove u zdravstvenoj njezi. Sada kada smo vidjeli značaj nauke, možda ćemo to primjeniti i na borbu protiv klimatskih promjena. Moguće je da će zaostavština pandemije biti više poštovanja i uvažavanja nauke, rekao je  on.

Kristakis ocjenjuje da će postpandemijski period biti nalik “ludim dvadesetim” 20. vijeka kada su poslije epidemije španskog gripa pale sve inhibicije. Sve teškoće i muke sa kojima smo se borili iznenada će nestati. Družićemo se, odlaziti na koncerte, sportske događaje, moguće su i seksualne slobode. Možda se više nećemo rukovati i možda ćemo manje ići na poslovna putovanja a više raditi od kuće, rekao je on.

Šta nam daje nadu? Kristakis je podsjetio na crnohumornu šalu među ljekarima – svako krvarenje vremenom prestane.

Kuga uvijek prođe. Dolazi u talasima i vremenom nestane. Optimista sam da ćemo vidjeti kraj ovome. Korona će postati endemska bolest, kao virus gripa koji će cirkulisati među nama, rekao je stručnjak sa Jejla.


Izvor
Nova.rs
Tagovi
Back to top button
Close
Close