Dvije decenije od tragične smrti Dragana Maksimovića

Glumac Dragan Maksimović preminuo je prije 20 godina od posljedica varvarskog prebijanja od strane grupe skinhedsa, povezanih sa navijačkim grupama „Krv i čast“ u „Junajted fors“, jer je bio tamnije puti. Tako se ugasila briljantna karijera jednog od najtalentovanijih glumaca Srbije.

Dragan Maksimović rođen je 7. februara 1949. godine u Podujevu. Glumačku karijeru započeo je u Narodnom pozorištu gdje je 1971. godine debitovao u predstavi Majka hrabrost i njena djeca.

Popularni Maksa je poslije toga ostvario više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Pozorište mu je posebno bilo drago, a tu je otelotvorio brojne likove u predstavama Sarajevski atentat, Mandragola, Lenjin, Staljin, Trocki, Kosovska hronika, Ribarske svađe, Suđenje gospođi Bovari, Dugo putovanje u noć…

Ostao je upamćen i po zapaženim ulogama u kultnim filmovima, poput Lepa sela lepo gore, Petrijin venac, Mi nismo anđeli, Stršljen, Crni bombarder, Vreme čuda, Poslednji krug u Monci i mnogih drugih, piše „RTS“.

Grupa huligana, neonacista i navijača fudbalskog kluba „Rad“ napala ga je 18. novembra 2000. godine kod Zelenog venca. Zbog njegove tamnije puti pomislili su da je Rom.

Maksimović je kasnije u bolnici preminuo od poslJedica brutalnog prebijanja, a za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Na mjestu njegove smrti na Zelenom vencu, na incijativu reditelja Gorana Markovića, 2006. godine postavljena je spomen-ploča.Izvor
RTS
Back to top button