Direktor zvorničke bolnice o aktulenim pitanjima građana i izgradnji novog bloka bolnice

Izgradnja novog bloka bolnice je u fazi zemljanih radova na obezbjeđenju temeljne jame. Interesovanje javnosti o izgradnji novog bloka bolnice i rekonstrukciji postojeće zgrade je veliko. Tim povodom direktor JZU Bolnica Zvornik, Ivan Popović reagovao je saopštenjem sa odgovorima na najčešće postavljena pitanja.

ZVORNIK – Sadašnji objekat Bolnice izgrađen je prije oko 60 godina za potrebe tadašnje Šumske uprave. Nešto od odjeljenja je povremeno adaptirano, ali značajnija ulaganja na samom objektu i unutar njega počela su unazad tri godine, renoviranjem Internog, Hirurškog, Ginekološkog odjeljenja i Porodilišta, kao i prizemlja bolnice. Čime je objekat postao ekološki efikasniji i estetski ljepši.

Trenutno se u bolnici renovira oko tri hiljade kvadratnih metara, po projektu „Izgradnja i opremanje novog bloka bolnice renoviranje, adaptacija i rekonstrukcija postojećeg bloka bolnice“.

U postojećem objektu JZU Bolnica Zvornik renoviraju se odjeljenje za pedijatriju, službe za mikrobiologiju, služba za anesteziju sa reanimacijom i intenzivnom njegom, operacioni blok, sterilizacija, RTG služba, laboratorijska služba, bolnička apoteka, prostorije koje koristi Republički zavod za transfuzijsku medicinu, bolnička kuhinja, vešeraj, kotlovnica, kao i izgradnja nove podstanice medicinskih gasova.

-Nakon što sam došao na mjesto direktora JZU Bolnica Zvornik uvidio sam kolika je, ustvari, potreba za prostornim proširenjem, zbog povećanog broja pacijenata i uslijed povećanog broja dijagnostičkih usluga koje bolnica posljednjih godina pruža, u cilju stvaranja boljih uslova za zaposlene, a ujedno i za komforniji i ugodniji boravak pacijenata.

Zahvaljujući tadašnjem predsjedniku Republike Srpske gdinu Miloradu Dodiku i njegovom kabinetu, koji su prepoznali da ulaganje u  izgradnju objekta ima svoju svrhu, te su imali razumijevanja i dali punu podršku i saglasnost da se krene u realizaciju projekta, danas smo u poziciji da se možemo pohvaliti da se naše zamisli ostvaruju, kaže direktor Popović u saopštenju.

Ivan Popović (Foto: zvornicki.ba)

Sredstva za izgradnju JZU Bolnica Zvornik su obezbjeđena finansiranjem projekta od strane Vlade Republike Srpske (27 miliona0 KM), donacijom Vlade Republike Srbije (milion i po KM) i sufinansiranjem od strane Gradske uprave Grada Zvornika.

Trenutno u fazi zemljanih radova

Izgradnja novog bloka bolnice je u fazi zemljanih radova na obezbjeđenju temeljne jame, a to znači da je izgradnja u fazi zaštite i obezbjeđivanja mjesta gdje će se temeljiti objekat, tj. smjestiti cijela konstrukcija. Zbog tipa stijena i nagiba padine bilo je potrebno izvršiti veliko zasijecanje terena i duboki iskop, koji je potrebno obezbijediti. To praktično predstavlja jedan od značajnijih segmenata gradnje bolnice.

Radovi na izgradnji novog bloka bolnice – Foto: Služba za odnose sa javnošću
JZU Bolnica Zvornik

Povećanje broja usluga i znatno poboljšanje kvaliteta zdravstvenog sistema

Izgradnja i opremanje novog bloka bolnice će u znatnoj mjeri uticati na poboljšanje kvaliteta zdravstvenog sistema u Zvorniku. Izgradnjom novog bloka bolnice povećaće se broj usluga koje pruža naša ustanova.

Ukupan iznos utrošen na nabavljanje nove medicinske opreme je oko 17,5 miliona KM. Vrijednost nove nemedicinske opreme je oko 1,5 miliona KM, dok je sama rekonstrukcija bolničke zgrade iznosila oko 1,5 miliona KM.
Takođe, od ukupnog iznosa izdvojeno je 400.000,00 KM za izgradnju parking galerije i uređenje prostora ispred bolnice, a vrijednost izgradnje novog bloka bolnice iznosi oko 8 miliona KM.

Uz novi objekat i nova oprema

Realizacijom projekta Bolnica će dobiti i novu opremu i najnovije dijagnostičke aparate, a izdvaja se aparat za magnetnu rezonancu, koji regija Birač do sada nije imala, kao i novi CT aparat. Tu su i nova medicinska oprema za 4 operacione sale i zamjena svih bolničkih kreveta.

Do sada su isporučena i dva najmodernija sanitetska vozila, kao i MRI i CT aparat, za koje očekujemo da počnu sa radom u skorije vrijeme.

Imajući u vidu novi prostor i opremu koja će realizacijom projekta biti dostupna doktorima, to će u velikoj mjeri olakšati njihov rad i učiniti ga kvalitetnijim, te će se samim tim smanjiti odlazak pacijenata u druge ustanove radi liječenja.

Novi blok bolnice činiće jednu cjelinu sa starim objektom

Novi blok bolnice će biti povezan sa postojećim objektom, tako da će činiti jednu fizičku i funkcionalnu cjelinu.

U prizemlju nove zgrade bolnice nalaziće se prijemne i KSZ-e ambulante, na prvom spratu Odjeljenje za hirurške grane, zatim na drugom spratu onkologija, kao i služba patologije, a treći sprat će biti povezan sa internim odjeljenjem i internističkim granama.

Kako će izgledati novi blok bolnice – Foto: Služba za odnose sa javnošću
JZU Bolnica Zvornik

Obučavanje osoblja i stalno podizanje kvaliteta usluga

Popović još ističe da ustanova kontinuirano ulaže u obrazovanje i specijalizacije ljekara i osoblja jer je ono to što čini zdravstvene usluge kvalitetnim. I da zvornička bolnica svakim danom podiže nivo kvaliteta zdravstvenih usluga na veći nivo i sve to uz povećanje energetske efikasnosti.

-Želimo da izgradimo vrijednosti koje se ogledaju u timskom radu, međusobnoj saradnji, poštovanju, bezrezervnoj i kontinuiranoj brizi o našim pacijentima, rekao je Popović.

Back to top button