23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

„Dedlajn“: Ostajemo sa Darom do kraja

Јedan od najpoznatijih svjetskih filmskih portala „Dedlajn“ objavio je veoma pozitivnu recenziju filma „Dara iz Јasenovca „, pohvalivši glumu i kontekst ostvarenja koje se bavi preživljavanjem ljudi u najsadističkijim uslovima konclogora Јasenovac.

Film dobija sve bolje ocjene tokom njegovog prikazivanja u američkim bioskopima, pa mu je tako poznati portal „Dedlajn“ dao visoku ocjenu uz napomenu da u ostvarenju režisera Predraga Antonijevića ima mnogo situacija iz logora u kojima se svakodoneveno donose odluke o životu i smrti.

Autor osvrta En Smit ističe da je film pun srceparajućih detalja i da je naročito upečatljivo ponašanje žena koje nastoje da zaštite djecu, kao i drugih ličnosti u logoru koje moraju stalno da odlučuju da li će rizikovati živote da bi spasile druge ljude.

Dok mala Dara nastoji da preživi u logoru sa bratom, njen otac je poslat da u rijeku ubacuje leševe ubijenih ljudi, uvijek strahujući da će među njima prepoznati članove svoje porodice.

U recenziji se naglašava atmosfera užasa u jasenovačkom logoru, u kome su ustaše ubijale za svaku sitnicu, pa čak i nekontrolisan plač bebe može da znači smrtnu presudu.

Igrajući dostojanstveno ulogu Dare, Biljana Čekić kroz svoje „duševne oči“ svjedoči užasnim detaljima. U jednoj od nezaboravnih scena vidi se Dara kako pazi na dva mala dječaka dok se njihova majka porađa uz pomoć drugih zatvorenica.

„Uprkos svirepom kontekstu filma i dužini trajanja, ostajemo sa Darom do kraja dijeleći nadu zatvorenika da će uspjeti da pobjegnu iz užasa na bolje mjesto“, ističe se u recenziji „Dedlajna“.

Autor teksta naglašava da se iza teških i morbidnih detalja filma nalazi saznanje koje su u uvodu objasnili i režiser Antonijević i scenarista Nataša Drakulić – da je riječ o istinitim događajima.

Ova recenzija jedna je u nizu veoma pozitivnih ocjena „Dare iz Јasenovca“ nakon pokušaja da se film proglasi srpskom propagandom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se