15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

„Zločin nad Srbima u Skelanima najbolje govori o karakteru rata u BiH“

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić izjavio je da današnje obilježavanje 28 godina od stradanja srpskih civila i vojnika u Skelanima najbolje govori o karakteru rata u BiH i nepravdi koju sudske presude nanose srpskom narodu.

„U januara 1993. godine ovdje u Skelanima branili smo svoje i živote naših porodica i našu srpsku zemlju. Danas, nakon 28 godina, branimo istinu o tim događajima i istinu o karakteru rata na prostoru BiH“, poručio je Savčić.

On je upitao da li neko, ko ovako radi i „dijeli“ pravdu, misli da će to obezbijediti mirnu i perspektivnu budućnost narodima BiH.

„Pored sudske nepravde, posebno boli činjenica da je sa druge strane rijeke Drine naša matica Srbija, koja je u to vrijeme bila pod međunarodnim sankcijama. Bila je paradoksalna situacija da ovdje Srbi ginu, stradaju žene, djeca, civili, a da sa druge strane obale naši sunarodnici to gledaju i ne mogu da pruže pomoć zbog prijetnji međunarodne zajednice“, dodao je Savčić.

On je podsjetio da je ruka spasa pružana tek onima koji pređu most, ali da su nažalost, mnogi ostali pokošeni na mostu.

Prema njegovim riječima, to će ostati zabilježeno u našoj i svjetskoj istoriji i to se mora pamtiti da se ponovo ne dogodi.

„Dok god postojimo moramo obilježavati i sjećati se naših stradalih, tražiti pravdu za nastradale Srbe, jer ih je veliki broj svojim životima platio našu slobodu i to se ne smije zaboraviti. Moramo istrajati da tražimo pravdu i po pisanim i Božijim zakonima i insistirati da sudovi na isti način tretiraju sve žrtve na ovim prostorima“, zaključio je predsjednik BORS-a.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić napomenuo je da su u Skelanima većinom stradali civili, kao i u srebreničkoj opštini u cjelini, gdje su od 500 srpskih žrtava većina bili civili.

„U srebreničkoj opštini procentualno je stradalo više Srba nego Bošnjaka prema predratnom broju njenih stanovnika i ovdje je počinjen genocid nad Srbima, jer je vidljiva jasna namjera muslimanske strane da Srbe pobiju, protjeraju i unište sve što je srpsko“, istakao je Grujičić.

On je poručio da će se vječno pamtiti i obilježavati godišnjice stradanja Srba iz ovog i drugih sela srebreničke opštine, te da se nikada neće odustati od borbe za pravdu i istinu, jer je sramota međunarodnog i BiH pravosuđa da za zločine nad Srbima u ovoj opštini još niko nije odgovarao.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da je prošlo 28 godina od zločina u Skelanima „gdje su došli da se napiju srpske krvi, jer su bili žedni devet dana nakon pokolja u Kravici u kojoj su se najeli, gdje su, prema svjedočenju muslimanske strane, upali da bi došli do hrane, jer su bili gladni“.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, su u na današnji dan 1993. godine u zoru upale u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko.

Jasna namjera je bila da izvrše etničko čišćenje i potpuno zatru tragove srpskog života i postojanja na ovom prostoru, što potvrđuje skrnavljenje srpskih grobalja – uništavanje krstova i nadgrobnih spomenika.

Tog dana ubijeno je čak 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko djece i 15 žena. Ranjeno je 165 mještana.

Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se