18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Zbog velikog broja neželjenih reakcija: Kalifornija traži uklanjanje „Moderninih“ vakcina

Sumnja se da doze „Modernine“ vakcine serije 041L20A izazivaju „veći broj neželjenih reakcija od uobičajenog“ i zato bi ih trebalo ukloniti iz upotrebe pre okončanja ispitivanja, saopštilo je kalifornijsko Odeljenje za javno zdravlje.

Izgleda da su pomenuti incidenti otkriveni u jednoj klinici koja je, navodno, bila zatvorena nekoliko sati nakon što su prijavljene neželjene reakcije. Seriju od ukupno 330.000 doza dobilo je 287 dobavljačima širom Kalifornije i ovo je prvi put da je zabeležena alergijska reakcija, rekla je dr Erika S. Pan, državni epidemiolog Kalifornije.

„Moderna“, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i Američka administracija za hranu i lekove trenutno ispituju seriju vakcina nakon što je desetak ljudi pretrpelo „moguću tešku alergijsku reakciju“.

​Akutna alergijska reakcija prethodno je prijavljena u Bostonu, u decembru, nakon što je lekar primio vakcinu „Moderne“. Istovremeno, američke medicinske vlasti istražuju i nekoliko slučajeva ozbiljnih reakcija na „Fajzer-Biontekovu“ vakcinu protiv korona virusa.

Kalifornija je najteže pogođena američka država, sa oko tri miliona zaraženih (od toga milion u Los Anđelesu) i više od 33.000 smrtnih slučajeva, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se