8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

„Vakcine protiv korone krajem januara, a „sputnjik pet“ krajem februara“

DOBOJ – Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da prve količine vakcina protiv virusa korona u BiH mogu da se očekuju već krajem januara, odnosno početkom februara, a da Srpska krajem februara očekuje i prve količine vakcije „sputnjik pet“.

Prema njegovim riječima, još nije poznat tačan broj vakcina.

Zeljković je naveo da se spremno dočekuju sve vakcine i da je u opticaju nabavka više vakcina – „Fajzerova“, „Modernina“, „Astra Zenik“, „sputnjik pet“.

„Ne postoji zemlja u svijetu koja je stoodsto sprema za prihvat vakcine koja se prvi put pojavljuje u svijetu i koja se čuva na minus 70 stepeni. Svi pravimo alternativne planove u smislu same vakcinacije. Nama je cilj da se vakcina kada dođe u Republiku Srpsku što prije potroši“, izjavio je novinarima Zeljković, nakon današnjeg sastanka u Doboju Savjetodavnog tijela za „Kovaks“.

On je naveo da još nije poznat tačan broj vakcina koje će se obezbijediti donacijom EU i kroz mehanizam „Kovaks“.

„Oni imaju pravo da nam dostave tu informaciju i naravno da je mi razmotrimo, prihvatimo ili ne“, izjavio je Zeljković.

On je naveo da se direktna nabavka vakcine „sputnjik pet“ odvija u skladu sa zakonskim procedurama, jer direktna nabavka podrazumijeva direktan razgovor sa proizvođačem, a uvoz i distribucija se vrši preko veledrogerije.

„O samim vakcinama, odnosno njihovom ulazu u BiH, Republiku Srpsku ili Federaciju BiH, i daljoj distribuciji razgovaraće se na narednoj ministarskoj konferenciji koja će se održati za nekoliko dana“, izjavio je Zeljković.

On je današnji sastanak ocijenio kao kvalitetan.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Perhar rekao je da se na današnjem sastanku razgovoralo o načinima uvoza vakcina, ulogama pojedinih subjekata u toj proceduri, te određenim problematičnim podzakonskim aktima Zakona o javnoj nabavci BiH koji se moraju promIjeniti kako bi se ta procedura ubrzala.

On je naveo da su od predstavnika UNICEF-a danas informisani da je u toku nabavka frižidera za ultrahladni lanac skladištenja vakcina na minus 80.

Perhar očekuje da će u BiH prva doći vakcine putem mehanizma „Kovaks“, odnosno „Fajzerova“ vakcina, i da je BiH sprema da je dočeka

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se