8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Trivić: Da nije bilo korone, prosječna plata bi bila veća

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić izjavio je Srni da su i za vrijeme epidemije virusa korona plate u Srpskoj rasle jer su poslodavci odavno prepoznali značaj njihove visine za zaustavljanje ljudi, te da bi bile i veće da nije bilo situacije koju je izavao kovid 19.

„Mnogi su nam se smijali kad smo rekli da će plata preći 1.000 KM, da nije bilo virusa korona one bi danas sigurno bile i veće“, rekao je Trivić.

On je naveo da je u prošloj godini Srpskoj, uprkos gubitka određenog broja radnih mjesta, zabilježen rast prihoda od poreza i doprinosa na plate od 3,5 odsto i da se može očekivati da se takav trend nastavi i u 2021.

Komentarišući činjenicu da je plata u Republici Srpskoj u proteklih nekoliko mjeseci veća nego u Federaciji BiH, Trivić je napomenuo da je povećan koeficijent raspodjele PDV-a za Srpsku.

„I potrošnja u Republici Srpskoj povećana je u odnosu na FBiH, što znači da su ponašanje poslodavaca, kao i mjere Vlade Republike Srpske doprinijele tome da poslodavci daju veće plate i da građani Srpske normalnije troše svoj novac, te se na neki način manje osjeti kriza“, kaže Trivić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna neto plata u Srpskoj u prošloj godini iznosila je 956 KM, dok je prosječna bruto plata iznosila 1.485 KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se