18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Spaljivanjem badnjaka Zvorničani proslavili Badnji dan (foto)

ZVORNIK – U porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, liturgijom i spaljivanjem drveta badnjaka sveštenstvo i vjernici Srpske pravoslavne crkve proslavili su Badnje veče.

Liturgiju je služio protojerej stavrofor Vidoje Lukić koji se i obratio vjernicima uz čestitke i želje za boljom i zdravijom godinom.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici proslavljaju Badnji dan, dan koji najavljuje Božić ili rođenje Isusa Hrista -. Božić. Badnji dan i Badnje veče označavaju početak prazničnog slavlja uz tradicionalno paljenje badnjaka, a pravoslavni Srbi su ovaj običaj preuzeli od predaka.

Badnjak se siječe na badnje jutro, prije izlaska sunca, kada se odlazi u šumu. Obično ga siječe domaćin ili najstariji sin.

Prije nego što ga posiječe, on mu se obraća „Dobro jutro badnjače i srećan ti Božić“. On predstavlja živu osobu i domaćin ga kao takvim i smatra. Badnjak treba isjeći iz tri puta. Ponegdje se treći udarac zadaje sa zapada da bi badnjak pao ka istoku i dočekuje se na rame. Prvi iver koji ispadne prilikom sječenja badnjaka nosi se kući i stavlja se u česnicu. Do kuće se badnjak nosi svečano, uz molitvu a onda se vrhom naslanja na kućna vrata kada ga domaćica, nakon što mu čestita praznik, posipa žitom, vinom i medom.

Crkva je paljenju badnjaka dala posebnu simboliku. Grijanjem oko badnjaka vjernici se zagrijavaju ljubavlju, iskrenošću i slogom, a njegovom svjetlošću tjeraju mrak neznanje i praznovjerja, i ozaruju se i obasipaju radošću i miljem, zdravljem i obiljem. Paljenje badnjaka je obred rađanja nove plodne godine. Njegovim spaljivanjem, spaljivan je duh vegetacije da bi se njegova snaga prenijela na ljude, usjeve i stoku.

Na Badnje veče, uz molitvu ostaje budno cijelo domaćinstvo. Iako se sa badnjakom i slamom u kuću unosi i božićna pečenica, ona se jede tek na Božić. Na Badnje veče služi se posna večera: riba, pasulj, med, žito, vino, suhe šljive i orasi. Domaćica sprema neparan broj jela i mijesi pogaču. Običaj je da se poslije od cijelog jela i pića ostavlja ponešto, i da se kuća ne čisti do trećeg dana Božića.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se