12 C
Zvornik
29. марта 2023.

Šeranić: Vakcina besplatna i na dobrovoljnoj osnovi

Republika Srpska nabavlja dvije vrste vakcina, Kovaks i Sputnjik, obe su kvalitetne, a vakcinacija će biti besplatna i dobrovoljna, rekao je danas na konferenciji za novinare Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. On je istakao da će vakcinisani građani dobiti potvrdu o vakcinaciji.

On je istakao da će vakcinisani građani dobiti potvrdu, te da će vakcina biti besplatna.

Sa Kovaks mehanizmom smo potpisali nabavku, 200.000 doza bi trebala stići početkom februara. Radi se i na nabavci ruske vakcine Sputnjik. Nemamo zvanične međunarodne potvrde kada je riječ o vakcinama i putovanjima u strane zemlje – izjavio je Šeranić i dodao da je svaka vakcina kvalitetna za upotrebu a vakcinacija će biti dobrovoljna.

Šeranić dodaje da je dobrodošla inicijativa predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da vakcine Srpska dobije iz Srbije a da će građani moći da se odluče između dvije vrste vakcina, ako ih bude dovoljno.

-Ukoliko u jednom trrnutku budemo imali veći izbor vakcina građani će se moći odlučiti koju vakcinu će primiti – kaže Šeranić.

-Inspekcija kontroliše skijališta, i tome je pristupila veoma ozbiljno. Imamo izazov kada su u pitanju privatna okupljanja. U posljednjih 7 dana inspekcija je utvrdila oo 1.500 prekršaja – izjavio je Šeranić u Banjaluci.

Predstavnicima medija se na konferenciji obratio i direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković koji je pojasnio da će proces vakcinacije teći brzo ali da se epidemiološke mjere moraju poštovati i nakon primanja vakcine.

– U toku ove sedmice ćemo pripremiti proceduru kada je riječ o vakcinaciji. Imamo vakcine koje se čuvaju na tri temperature. Neophodno je da Institut krajem januara počne sa edukacijom zdravstvenog osoblja. U narednom periodu ćemo imati veći broj procedura za nabavku vakcina. Sam proces vakcinacije će teći brzo a u narednom periodu ćemo se i kompjuterski pripremiti za praćenje vakcinacije. Epidemiološke mjere moraju se poštovati i nakon primanja vakcine – rekao je Zeljković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
973PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se